Wat zou het leuk zijn om even in de toekomst te kunnen kijken! Dat wilde het World Economic Forum ook en vroeg 800 experts naar hun visie op de toekomst. Hoe ziet – volgens hen – ons leven er uit in 2028?

Hou je vast: deze 10 technologieën zijn in 2028 heel gewoon

Volgens het World Economic Forum zijn de hiernavolgende technologieën over 10 jaar gemeengoed. Trouwe lezers kennen de meesten al via mijn blog. Even snel bijspijkeren? Via de links vind je meer achtergrondinformatie over deze onderwerpen.

De toekomst over 10 jaar:

telefoon-mee-naar-bed1: Telefonie 

Nu heb je je telefoon nog in je hand of in je zak. Maar binnen tien jaar zijn telefoons geïmplanteerd en communiceren we via hersengolven.

Daar ben ik als moeder niet echt blij mee!

Ik heb nu al strijd thuis, of de telefoon mee naar bed mag, ja of nee. Welke afspraken maken ouders over 10 jaar met hun kinderen? Zet je hoofd uit als je gaat slapen?

2: Medisch

Ben je in de toekomst een beetje hoesterig, dan hoest je even in je smartphone. De smartphone analyseert je hoest en checkt of het tijd is om een specialist te bezoeken.

Via diezelfde stemanalyse voorspelt je telefoon of je de ziekte van Parkinson ontwikkelt (een menselijk oor kan dat niet).

Als je een bipolaire stoornis hebt, hoort de telefoon aan je stem wanneer de volgende manische of depressieve periode er aan komt. En de ‘Smart patches’ op je lichaam registreren de komst van een hartaanval, waarop de dichtstbijzijnde drone met defibrillator al naar je toe vliegt. Best cool.

Via kunstmatige intelligentie worden ziektes veel sneller opgespoord en geanalyseerd. Er komt anti-tumor medicatie in de vorm van microrobots (bestaande uit genetisch gemodificeerde bacteriën die zich voortbewegen met zweepstaarten). Via genetische modificatie verander je trouwens het hele immuunsysteem en zelfs het genoom van een mens. Wow.

3: Robots

De robots zijn al in opmars. De voorspelling is dat ze de komende tien jaar veel meer banen zullen overnemen. Ook die van jou? .

Gelukkig komen er ook weer nieuwe banen bij. Het is wel handig om je digitale vaardigheden up-to-date te houden, wil je voor zo’n toekomstbaan in aanmerking komen. Want voor je het weet ben je – zoals zoveel Nederlanders – ‘digitaal bejaard’.

4: Sensoren

De komende tien jaar zal het Internet of Things nog veel groter worden. De voorspelling is dat er over tien jaar 1 triljoen(!) sensoren worden gebruikt.

Sensoren op en in het lichaam – verbonden aan het IoT – monitoren onze gezondheid. Zo is er bijvoorbeeld al een contactlens die je bloedsuikerspiegel meet.

In de toekomst is je autostoel een rijdend laboratorium, met camera’s die je oogbewegingen meten en sensoren die over je gemoedstoestand waken.

Dreig je in slaap te vallen? Dan verandert vanzelf de muziek. Of slaap je zelfs bij hardcore metal?

5: Mixed reality

Virtual Reality en Augmented Reality kennen we van de gaming- en entertainmentindustrie. De komende tien jaar worden ze ook gemeengoed in de gezondheidszorg en het onderwijs.

6: 3D-printing

3D printen hoe werkt dat eigenlijkBij 3D-printen denk je nu misschien nog aan industrieel ontwerpers die met een trage 3D-printer zitten te prutsen. Maar in de toekomst (eigenlijk nu al) printen we ook met organisch materiaal; een hart uit hartcellen en een oor uit kraakbeencellen.

Daarnaast worden ook medicijnen geprint, en gebouwen, voedsel, kleding,…. tja, wat eigenlijk niet?

7: Blockchain

Gaat de bureaucratie in de toekomst verdwijnen?

Nu wordt Blockchain nog gebruikt voor cryptogeld (als Bitcoin-transacties). In de Blockchain wordt informatie in code opgeslagen, gecontroleerd en aangevuld met een nieuw blokje code.

Met de toepassing van Blockchain is het updaten van gegevens in de toekomst niet langer nodig. Aankopen, uitgaven en veranderingen in persoonlijke gegevens gaan online en in real time. Ook facturatie verloopt volledig automatisch en belastingaangifte doen we niet meer.

Geen wonder dat veel ondernemers op deze ontwikkeling willen inspringen. It’s big!

8: Internet

De voorspelling is dat internet in de toekomst wereldwijd als recht wordt gezien. Met altijd en overal toegang via mobiel internet.

Hmm, is dat gehannes met mijn internetverbinding dan eindelijk voorbij? Ik denk het, want aangezien de toekomst compleet wireless wordt, zijn ook kabels niet meer nodig.

9: Vervoer

Ik denk dat we er inmiddels wel van overtuigd zijn dat elektrische en zelfrijdende auto’s de toekomst hebben. Maar ook het delen van auto’s is in opmars (kijk maar naar Uber). Gelukkig maar, veel beter voor het milieu.

robots-kunstmatige-intelligentie

De snelheid van AI…

10: Kunstmatige intelligentie

De kracht van kunstmatige intelligentie (artificial intelligence of AI) wordt alleen maar groter. Het zou dan ook goed kunnen dat er in de toekomst op je werk een AI-machine aan de vergadertafel zit om met je mee te denken.

Ik vind het best een scary gedachte dat de denkkracht van de mens via quantumcomputing en deep learning al lang is ingehaald.

Hoe zie jij de toekomst?

Een geïmplanteerde telefoon hoeft van mij echt niet! Ook kijk ik met argusogen naar kunstmatige intelligentie. Verder ben ik best optimistisch. Wat vind jij van deze toekomstvoorspelling? Zie je het een beetje zitten?

See you here,
CoolhuntMom

BewarenBewaren