Thuis heb ik een razendsnelle internetverbinding. Tot aan de deur tenminste, daarna houdt het op. Ik gebruik drie(!) wifi-versterkers en internet doet het nóg niet. Ik moet er niet aan denken, al die straling. Maar ja, zoonlief heeft op zolder nu eenmaal internet nodig om huiswerk te maken. Ik doe het helemaal fout, zegt Mathieu Andriessen. Hij is algemeen directeur van NLKabel, dus hij kan het weten.

Traag internet? Goedkoop kabeltje zeker.

Nooit gedacht dat ik over zoiets sufs als BEKABELING zou schrijven. Maar het is blijkbaar nodig. In Nederland heeft praktisch iedereen de beschikking over een snelle internetverbinding maar wij profiteren er niet optimaal van. De reden? Goedkope flutkabeltjes. Betrapt! Ik geef liever ook geen geld uit aan die lelijke dingen.

MAHAAAAM! Internet doet het niet!

“Slechte bekabeling vormt de zwakste schakel voor superscherpe tv-programma’s en razendsnel internet”, zegt Mathieu Andriessen van de brancheorganisatie van kabelbedrijven.

“Nederlanders hebben het snelste internet ter wereld tot hun beschikking. Tot aan de voordeur gaat het goed, maar daarna wordt de snelheid en de beeldkwaliteit vaak teniet gedaan door verkeerde installatie of foutieve instellingen.

De consument investeert veel geld in dure breedbeeld televisies en snelle tablets, maar kan deze door verkeerde inhuisbekabeling niet ten volste benutten. En dat is erg jammer.”

mathieu-andriessen-internet

Mathieu Andriessen

Mathieu’s tips voor sneller internet en betere beeldkwaliteit:

  1. Gebruik de juiste bekabeling (let op het Kabel Keur keurmerk!); dit voorkomt dat je ‘blokjes’ op je TV-scherm te zien krijgt. Het liefst een kant-en-klare coaxkabel, met de connectoren er al aan.
  2. Kies een rustig wifi-kanaal of een andere frequentie. Wifi-routers staan ingesteld op een standaard kanaal, deze kun je aanpassen naar een kanaal dat in jouw buurt minder gebruikt wordt. Dit kan de signaalsterkte – en daarmee de internetsnelheid – sterk verbeteren.
  3. Zet de wifi-router niet in de buurt van andere apparaten die mogelijk op hetzelfde kanaal signalen uitzenden, zoals draadloze telefoons, weerstations, videobewakingssystemen of babyfoons.
  4. Plaats de wifi-router niet in de buurt van stalen objecten zoals een radiator.
  5. Monteer je router op 1,5 meter hoogte. Zet hem dus niet op de grond in je meterkast, maar hang hem op.
  6. Gebruik – indien mogelijk – toch een UTP-kabel als je een laptop gebruikt. Dit voorkomt veel problemen.

Vier van de zes punten doe ik fout: ik gebruik de verkeerde kabels, een standaard wifi-kanaal en de router ligt pal naast de radiator op de grond.

Kabel-fetisjisten en lezers die nóg meer willen weten kunnen terecht op de website van NLKabel. Hier vind je cijfers, feiten en andere achtergrondinformatie over bekabeling.

Heb je televisie van Ziggo? Dan vind je hier meer handige tips om je beeldsignaal te verbeteren.

De juiste coax kabels met Kabel Keur keurmerk vind je op Bol.com en in alle goede elektronicawinkels.

See you here,
CoolhuntMom

 

BewarenBewaren