Deze zomervakantie passen er vrienden op mijn huis en ik maak me nu al druk; hoe leg ik ze in vredesnaam uit hoe de TV werkt? Ik gebruik vier afstandsbedieningen voor vijf toepassingen; Smart TV, Apple TV, Netflix, het Ziggo-kastje en dan ook nog de radio. Dat wordt een ellenlange gebruiksaanwijzing schrijven, met foto’s en al. Of: tijd voor Domotica!

Een slim huis, werkt dat?

In mijn oren klinkt Domotica als de naam van een rockband. Maar nee, Domotica (of huis-automatisering) is een verzameling producten die van je huis een slim huis maken.

In het blog over IoT las je dat er in 2020 zo’n 26 miljard apparaten zijn gekoppeld aan het Internet of Things. Stel je voor; 500 apparaten per huishouden!

Thuiskomen in 2020

Trouwe CoolhuntMom lezers zijn inmiddels future-proof. Zij weten al lang dat we over vier jaar gebruikmaken van heel andere apparaten dan nu. Een gewone werkdag in 2020 zal wel een beetje lijken op een scène uit de The Jetsons!

jetsons-domotica-smart-home

The Jetsons hadden in de jaren ’60 al een smart home.

Na een lange werkdag stapt Jane Jetson in haar magnetische voertuig; het sein voor de slow-cooker in de slimme keuken om te beginnen met verwarmen. De rest van het avondeten print ze later, met capsules verse ingrediënten uit de nano-moestuin.

Eenmaal thuis begint de verlichting vanzelf feller te branden. Trackers laten weten dat ook George, Judy en Elroy bijna thuis zijn.

Fijn, Astro is door Rosie de robot uitgelaten en ligt lekker in zijn zelfreinigende mand te slapen. Dat geeft haar nog even tijd om de was uit de vouwmachine te halen!

Ach, wat hield ik van deze tekenfilmserie. Lekker fantaseren over de toekomst…. toen al! Wist je trouwens dat Warner Bros bezig is met een animatiefilm over deze futuristische familie? Ik ga zeker kijken!

WiFi offline, please try again

domotica-amazon-echo

Met ‘Echo’ bedien je apparaten met je stem.

Het is natuurlijk de bedoeling dat een slim huis gemakkelijk, eco-vriendelijk, energiebesparend en veilig is. Maar wat als de WiFi niet werkt of een sluwe boef je domotica hackt? Vooral op het gebied van veiligheid is er nog werk aan de winkel.

Gebruikers van slimme thermostaat NEST bijvoorbeeld, kregen te maken met een storing en klaagden op Twitter massaal over ijskoude of veel te hete huizen. En na het hacken van Samsungs slimme koelkast lagen alle gmail-inloggegevens op straat. Oeps!

Doet die Domotica het of doet ‘ie het niet? 

Op dit moment communiceren apparaten prima met elkaar. Tenminste, als ze van het zelfde systeem of merk zijn. De mannen van CNET namen de proef op de som en maakten van een gewoon huis een smart home met de nu verkrijgbare domotica. Is het ze gelukt? Je ziet het in onderstaand filmpje.

Nooit meer RSI met Soli

Op knoppen klikken doen we straks niet meer, apparaten bedien je met een smart phonetablet of je stem. Helemáál futuristisch wordt het met Project Soli, waarbij je apparaten bedient met een eenvoudig handgebaar in de lucht. Een prachtige uitvinding!

Zet! TV! Aan!

Misschien dat ik voor mijn vakantie de Blumoo en Amazon Echo uit het CNET-filmpje maar aanschaf. Dan kunnen mijn vrienden in de vakantie gewoon commando’s naar de TV roepen.

jetsons-flying-car-coolhuntmom

Alvast een fijne vakantie!

Ga je verhuizen, verbouwen of wil je gewoon meer weten over Domotica? Gewoon even goed googlen!

Tip: Op de websites van SamsungParadigitBOL.comWoonveilig en Cool Blue vind je meer achtergrondinformatie over domotica, en kun je terecht voor sets met slimme apparaten die al goed samenwerken.

See you here, 
CoolhuntMom

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren