Het lijkt erop dat we binnenkort met z’n allen in de Metaverse verblijven. Daar hebben we virtuele business meetings of misschien hou je wel een feestje in je digitale huis. In dat geval mogen NFT’s niet ontbreken.

Wat is de Metaverse en wat kun je ermee?

Het woord Metaverse is een samenstelling van het voorvoegsel ‘meta’ (over) en het Engelse ‘universe’. Een digitaal universum naast onze analoge wereld waar gebruikers actief zijn, veelal door middel van een avatar. Je kunt er een stuk land kopen, een huis bouwen, een bedrijf starten, vergaderen, winkelen… eigenlijk alles wat je in het gewone leven doet, maar dan digitaal.

Kids in de Metaverse

Net als in de analoge wereld, willen mensen zich ook in de Metaverse kunnen uiten. Daarom worden er door bestaande modemerken al complete digitale outfits gemaakt. Want jouw avatar draagt natuurlijk geen crappy outfit van de H&M, maar de nieuwste digitale Nikes onder een mooi setje van Balenciaga.

Er zijn al fashion-bedrijven die alleen maar digitale kleding maken. In 2016 schreef ik over ‘avatar designer’ als optie voor een toekomstbaan. Dat is dus snel werkelijkheid geworden.

Ver van je bed? Nee hoor. Heb je kinderen die gamen, dan begeven zij zich al in de Metaverse. Games als Fortnite, Roblox en Minecraft zijn namelijk ook Metaverse-achtige virtuele omgevingen. Voor gamers is het heel normaal om een digitale tegenhanger van zichzelf te hebben, zij personaliseren hun avatar bijvoorbeeld met skins.

NFT’s

NFT’s (non-fungible tokens) zijn unieke digitale kunstwerken, animaties of beelden die (nu nog) worden betaald met cryptovaluta. Eigenlijk is een NFT gewoon een bestandje dat iedereen kan bekijken en zelfs delen, maar na aanschaf ben jij via een koppeling in de blockchain de eigenaar van het werk. Dat maakt het uniek.

Je kunt een NFT in je digitale omgeving gebruiken als profielfoto, avatar of bijvoorbeeld als kunstwerk in je digitale omgeving.

NFT’s zetten de kunstwereld op zijn kop. Hoe bestaat het toch dat mensen opeens zoveel waarde aan een digitaal bestand hechten? Wil je hier meer over weten, bekijk dan de uitzending van Tegenlicht over NFT’s. Echt een aanrader!

‘Crispy Puffer Jacket NFT’ tijdens de expo in MOCO

‘Crispy Puffer Jacket’ NFT’s

Ik was uitgenodigd voor de eerste Europese NFT-expo in MOCO Museum, waar de merken Subway en Lay’s vijf NFT’s lanceerden voor gebruik in de Metaverse.

Eerder dit jaar brachten zij de ‘Crispy Puffer Jacket’ uit, een jas van gerecyclede chipszakkenfolie. Vervolgens maakten ze van deze jas vijf unieke NFT’s, waarvan er één tijdens een exclusieve veiling van Sotheby’s voor €13.000 werd verkocht. De opbrengst ging naar Voedselbanken Nederland.

Dadara, een Nederlandse kunstenaar die op een filosofische en conceptuele manier cryptokunst maakt, gaf een informatieve lezing over NFT’s. De bekende gamevlogger Kwebbelkop was er ook. Hij vertelde dat hij de trotse eigenaar is van een aapje uit de collectie van de Bored Ape Yacht Club, waar hij 36 ethereum (omgerekend €122.000) voor heeft neergelegd. Gelukkig krijg hij er ook wel wat voor terug, zoals exclusieve feesten met andere apen-eigenaren…

Europa’s eerste tentoonstellingsruimte voor NFT’s

De tentoonstelling in MOCO bestaat uit twaalf NFT-kunstwerken van de anonieme verzamelaar ’33’. Als een van de grootste NFT-verzamelaars ter wereld heeft 33 meer dan 1.000 NFT’s. Je kunt ze nog zien tot 31 maart.

Ik ben wel benieuwd. Heb je zelf NFT’s, zou je er wel in willen investeren of vind je het complete onzin?

See you here, 

CoolhuntMom