Onze kinderen gebruiken steeds jonger digitale leermiddelen. Hoe ouder het kind, hoe meer huiswerk op de computer wordt gedaan. Hoewel mijn kinderen op jonge leeftijd al best goed konden typen, koos ik toch voor een online cursus. Was dat achteraf nodig of overbodig? 

Waarom überhaupt leren typen? 

Uit onderzoek blijkt dat kinderen met een goede typevaardigheid een hogere mate van leesvaardigheid hebben en betere resultaten boeken bij het maken van huiswerk. Dit geldt ook voor kinderen met leeruitdagingen als dyslexie, en met – in het geval van mijn kind – een handschrift dat niet te lezen is.

Verder zorgt een goede typevaardigheid er niet alleen voor dat een kind zich meer en beter kan concentreren op het huiswerk, ook zorgt het voor een betere houding achter de computer. En vergeet niet dat het met tien vingers kunnen typen ook in toekomstige banen een absoluut nuttige ICT-vaardigheid is.

Leren typen via school

Op school leren typen is voor ouders natuurlijk het handigst. Helaas zijn de basisscholen die een typecursus in het lesaanbod aanbieden nog steeds in de minderheid, zélfs met de huidige richtlijnen voor de 21st century skills. Jammer, want de verwachting is dat het gebruik van digitale leermiddelen als digiboards, tablets en chromebooks er de toekomst zeker niet minder op wordt.

Biedt je school geen typecursus aan, dan kun je je kind zelf aanmelden voor een goede typecursus. Hierbij kun je kiezen voor een klassikale en een online variant.

Voordeel van klassiek leren typen:

  • persoonlijke aandacht

Mocht je kind bij het leren veel aandacht nodig hebben, dan kun je kiezen voor een klassikale cursus op een locatie bij jou in de buurt. Het voordeel hiervan is dat de typecoach een oogje in het zeil kan houden op de type-houding en de voortgang van je kind.

Voordeel van online leren typen:

  • je eigen tijd indelen

Het voordeel van een online cursus is natuurlijk dat je kind deze volledig vanuit huis kan volgen, op de momenten die uitkomen. Wel zo handig, naast huiswerk, hobby’s of sporten. Een goede online cursus biedt overigens online begeleiding door een typecoach. Een bekende aanbieder is bijvoorbeeld Typetuin.

Ook aangeraden door ouders:

  • Edugaming is leuk om te doen

Spelend leren of edugaming maakt dat je je kind niet voortdurend hoeft te motiveren, omdat hij of zij gaandeweg de cursus wordt ‘beloond’ met nieuwe typegames. Dat is helemaal van deze tijd.

Wat is jouw ervaring?

Ook al vind ik het belangrijk dat kinderen ook met een pen blijven schrijven, toch denk ik dat een goede typevaardigheid onontbeerlijk is voor de ontwikkeling en digitale vaardigheid van kinderen. Ik ben dan ook blij dat ik destijds een online cursus voor ze heb aangeschaft. Ook al was het af en toe even doorzetten, ze hebben er veel aan gehad!

Hoe heeft jouw kind leren typen?

See you here, 
CoolhuntMom