Dringend behoefte aan rolmodellen

Vorige week was ik te gast op een ouderconferentie, waar ik dit blog presenteerde en mocht vertellen waarom ik het belangrijk vind om future-proof te blijven. Deze dag was ook de presentatie van een onderzoek naar de houding van basisschoolleerlingen ten opzichte van wetenschap en technologie. Belangrijkste conclusie: kinderen – vooral meisjes – hebben dringend behoefte aan rolmodellen op het gebied van technologie en wetenschap. Maar hoe kun je rolmodel zijn, als je creatief (en totaal niet bèta) bent, zoals ik? Zonder dit blog zouden mijn kinderen eerlijkgezegd niet veel met wetenschap en technologie in aanraking komen…

Pretpakket of Techpakket?

rolmodellen-coolhuntmom

Brainstormen bij VHTO

De verwachting is dat technologie, wetenschap en ICT in alle beroepsgroepen steeds belangrijker wordt. Het is dan ook slim om kinderen al vroeg kennis te laten maken met deze sector. Ook voor kinderen die advocaat, designer of juf willen worden is het in de toekomst wellicht handig een bèta-profiel te kiezen.

Maar hoe zit het eigenlijk met de houding van onze kinderen ten opzichte van Wetenschap en Technologie? VHTO (landelijk expertisebureau voor meisjes en vrouwen in bèta en techniek) deed onderzoek naar deze vraag, onder meer dan 2.500 leerlingen en bijna 300 leerkrachten van groep 6, 7 en 8.

Jongensding

talentenkijker-VHTO-rolmodellen

Lessenserie ‘Talentenkijker’

Wat blijkt? Meisjes zeggen wetenschap en technologie moeilijk te vinden. Jongens én meisjes vinden het echt een ‘jongensding’.

De jongens geven aan er meer plezier in te hebben. Zij zien voor zichzelf vaker een toekomst in wetenschap en technologie. Ook vinden ze het belangrijker voor de maatschappij dan meisjes.

Hoewel meisjes de jongens niet direct beter vinden, zijn ze niet zo positief over hun eigen mogelijkheden op dit gebied.

Na vijf lessen ‘Talentenkijker‘ (VHTO’s gratis lessenserie voor basisscholen) vinden meisjes het vakgebied minder moeilijk. Zowel jongens als meisjes hebben een positiever beeld van wetenschap en technologie, vinden het minder een ‘jongensding’ en hebben een breder beeld van de eigen talenten die voor een beroep in dit veld nodig zijn.

Rol van ouder is cruciaal

De attitudemeting laat verder zien dat ouders die zélf in de sector ‘wetenschap en technologie’ werken, een positieve invloed hebben als rolmodel.

Kinderen van deze ouders denken minder vaak dat jongens beter zijn in wetenschap en technologie. Ook vinden ze zichzelf vaker geschikt voor beroepen uit deze sector. Ze vinden het domein leuker en minder moeilijk en nemen deze studierichting wat vaker mee als optie voor een toekomstig beroep.

Belangrijkste conclusie:

Voorlichting op jonge leeftijd en goede rolmodellen thuis en in de klas, geven kinderen – en vooral meisjes – een positiever beeld van wetenschap en technologie.

Het hele onderzoek – met daarin ook de rol en invloed van de leerkracht – vind je op de website van VHTO.

Ook non-techneuten kunnen prima rolmodel zijn!

Alpha-ouders, dat laten we toch niet op ons zitten? Je hoeft gerust geen werktuigbouwkundig ingenieur te zijn om je kind met technologie laten kennismaken. Ga eens gezellig met je gezin naar een techfestival! Als lezer van dit blog ben je overigens ook al heel goed bezig : )

Interessant & uitdagend of moeilijk & saai?

Aan welke woorden denk jij bij Technologie en Wetenschap? Laat het in maximaal vier woorden weten*!

Onder de leukste, beste of grappigste reacties verloot ik vrijkaarten voor Bright Day op 5 en 6 november in Utrecht en het JuniorMakers festival op 19 november in Den Haag (waarde: circa €30-€40 per gezin).

See you here,
CoolhuntMom

* tot zaterdag 9 oktober onder dit blog, via FacebookTwitterInstagram of per mail.