Ik ken genoeg mensen van mijn leeftijd die niet willen meedoen aan de digitale ratrace. Zij kiezen er bewust voor geen smartphone te gebruiken, zitten niet (meer) op Facebook en hebben zéker geen Instagram- of Snapchat-account. Ik begrijp dat ergens wel. Big Data enzo… Anderen willen wel, maar houden het gewoon niet meer bij. Uit onderzoek van Microsoft blijkt dat 7 van de 10 Nederlanders wel digitale vaardigheden willen leren, maar een kwart van die mensen er moeite mee heeft. Nederlanders verwachten met 54 jaar echt wel digitaal bejaard te zijn.

Ik begrijp het niet meer, ik haak af…

Volgens het onderzoek* vindt het gros van de Nederlanders (85 procent) technologie onmisbaar om te kunnen blijven meedoen in de maatschappij.

Toch heeft bijna een kwart (23 procent) het gevoel niet over up-to-date kennis te beschikken als het gaat om technologie. Hoe frustrerend dat kan zijn, lees je overigens in mijn blog: digitale ontwikkelingen, hou jij ze nog bij?

Digitaal bejaard

Gemiddeld denken we vanaf ons 54e de technologische ontwikkelingen niet meer bij te kunnen houden. Hoe ouder we worden, hoe meer dit gevoel toeneemt: van de 46- tot 55-jarigen ervaart 36 procent dit, tegenover slechts 8 procent van de millennials.

Oma, kijk ‘ns!

Hoe Facebook werkt, snappen we nog wel. Twitter wordt al lastiger. Heb jij een Snapchat-account? Ik wel. Niet omdat ik het zo leuk vind, maar om het te leren begrijpen. Dat lukt maar net, kan ik je vertellen!

De kleinkinderen van deze Rotterdamse oma waren met de Snapchat-filters aan het geinen. Oma ging meteen viral. “Seau… pleur eens op joh, wegwezen!”

Mannen banger voor robots

Ruim een kwart (27 procent) van de Nederlanders is bang om zijn (of haar) baan te verliezen, als hij geen nieuwe technologische vaardigheden leert.

De helft denkt dat de functie er vanwege technologische ontwikkelingen over tien jaar heel anders uitziet en meer dan 1 op de 10 werkenden (13 procent) is zelfs bang dat zijn baan door robotisering helemáál verdwijnt. Mannen zijn hier banger voor dan vrouwen (16 procent versus 8 procent). De 46- tot 55-jarigen liggen hier minder wakker van (18 procent) dan de millenials (40 procent). Logisch.

De weg kwijt

6 op de 10 Nederlanders denken meer te kunnen halen uit hun computer of laptop, maar dit draagt niet direct bij aan het oplossen van problemen. Sterker nog: bijna 1 op de 5 (18 procent) raakt juist meer de weg kwijt door alle verschillende oplossingen voor computerproblemen.

Over digitaal bejaard gesproken. Deze twee proberen samen uit te vogelen hoe de webcam werkt. Herkenbaar?

Meer opvallende resultaten uit het onderzoek:

  • Bijna 1 op de 5 Nederlanders kost het moeite om geduld te bewaren, als anderen ze vragen computerproblemen op te lossen.
  • 14 procent van de werkende Nederlanders voelt zich bezwaard als ze collega’s om hulp bij computerproblemen vragen.
  • Mannen (68 procent) zijn vaak degenen die computerproblemen thuis oplossen.
  • Van de Nederlandse ouders geeft meer dan een derde aan dat de kind(eren) slimmer of handiger is (zijn) dan zijzelf, als het gaat om technologie.
  • Meer dan de helft van de ondervraagden (55 procent) stelt software-updates weleens uit.

Okee, nog eentje dan. Deze meneer heeft duidelijk leren typen op een ouderwetse typemachine:

Gratis je kennis bijspijkeren

Om mensen te helpen hun digitale kennis te ontwikkelen, komt Microsoft met Microsoft Sessies. Dit is een serie webinars en interactieve sessies, waarmee deelnemers op een toegankelijke manier hun technologische vaardigheden kunnen verbeteren.

digitaal-bejaard

Meer dan een derde van de ouders geeft aan dat de kinderen digitaal slimmer zijn.

De uitzendingen hebben telkens een ander thema. Deze gaat bijvoorbeeld over het delen van je PC met je gezin.

Technologiespecialist Lars van Beek presenteert de sessies. Ik vraag hem naar de reden van het onderzoek.

Lars: “Technologie ontwikkelt zich razendsnel, daardoor kunnen mensen met vragen komen te zitten. Omdat we het belangrijk vinden dat iedereen mee kan in deze snel veranderende wereld, wilden we een goed beeld krijgen van de huidige digitale vaardigheden van Nederlanders. Vervolgens willen we bijdragen aan de verbetering hiervan. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste Nederlanders wel wíllen bijblijven, maar de ontwikkelingen gewoon niet kunnen bijhouden. Ons antwoord daarop is Microsoft Sessies.”

Het valt mij op dat ik Microsoft vaak tegenkom bij kennis-evenementen over technologie (en de toekomst). “Ja, Microsoft ziet het delen van kennis eigenlijk gewoon als verantwoordelijkheid”.

Ik heb geen PC en gebruik geen Windows. Heb ik dan wel iets aan de sessies? “Je hoeft geen Windows-gebruiker te zijn. Ook de algemene thema’s komen aan bod, zoals het gebruik van video, de cloud en veilig internetten”.

digitaal-bejaard

Digitale dinsdagavond

Digitaal bejaard. Het klinkt zo… oud. Ben ik over 9 jaar afgehaakt? We’ll see…

In elk geval zijn de video’s en live-uitzendingen van Microsoft iedere dinsdagavond om 19.30 uur te zien, en achteraf op de website terug te kijken.

See you here,
CoolhuntMom

* Voor dit onderzoek ondervroeg marktonderzoeksbureau Panelwizard in opdracht van Microsoft 1.027 Nederlanders van 18 tot en met 55 jaar.