Hoor jij ook steeds vaker over Bitcoin? Dit is een relatief nieuw betaalmiddel, waar volop mee wordt geëxperimenteerd. Ook in Nederland en België. Gaan we in de toekomst allemaal met Bitcoins betalen? We zullen zien… Hier lees je in elk geval wat je erover moet weten om indruk te maken op een feestje.

‘Bitcoin, blockchain, mining… is dat iets uit een game ofzo?’

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een vorm van elektronisch geld. Het is een digitale munt, die je via het internet uitwisselt. Het is dus geen echte munt, maar een unieke reeks getallen, cijfers en letters (zoiets als 1K6yLpbopVMkBXwTFsent1IKLAnvrQYT).

De software van dit cryptogeld is bedacht door iemand met als pseudoniem Satoshi Nakamoto. Dat is in Japan net zo’n veelvoorkomende naam als bij ons Jan Janssen. Komt Satoshi Nakamoto inderdaad uit Japan? Is het een man of een vrouw? Een groep? Niemand die het weet.

Bitcoins zijn niet van een bank of andere financiële instelling. Er is geen eigenaar. Eigenlijk is iedereen die deelneemt aan het systeem, een beetje eigenaar.

Hoe werkt het?

Je koopt Bitcoins met ‘gewoon’ geld (één Bitcoin is op dit moment ongeveer 800 euro waard). Net als andere valuta (als Ethereum) kun je hem in stukjes opdelen. Eén stukje Bitcoin noem je Satoshi.

Je kunt je Bitcoins alleen uitgeven als je de eigenaar bent, en nooit meer dan één keer. Elke munt heeft een unieke code en is beveiligd met een wachtwoord. Met dit wachtwoord kan de ontvanger (een deel van) de Bitcoin ontvangen.

Hier zie je een eenvoudige uitleg (in 3.24 minuten):

Betalen

de-waag-bitcoin

In 2013 kon je in stadscafé De Waag in Delft al met Bitcoins betalen : ) Bron: Wikipedia

Bitcoins bewaar je in een digitale portemonnee of wallet, die je online aanmaakt. Jouw wallet heeft een eigen Bitcoin-adres (een soort bankrekeningnummer). De ontvanger heeft ook zo’n adres.

Een betaling versturen en ontvangen gaat heel makkelijk: je betaalt via een online betaalprogramma of een app op je telefoon. De Bitcoins worden via het netwerk naar het adres van de ontvanger gestuurd.

Je Bitcoins komen binnen een seconde aan bij de ontvanger, maar het duurt ongeveer een uur tot de transactie definitief is. Dit komt omdat de transactie eerst nog in de blockchain wordt opgenomen.

Blockchain

Elke transactie bevat een blokje code met informatie over de Bitcoin, de zender en de ontvanger. Deze informatie wordt opgeslagen in de blockchain, waar de code wordt gecontroleerd en aangevuld met een nieuw blokje code.

Oké, nu wordt het me echt te technisch. Trouwens, hieronder zie je in 2 minuten hoe het werkt:

Bitcoin mining

Bitcoins worden met behulp van software virtueel ‘gedolven’. Dit heet mining. Men zet voor mining de rekenkracht van computers in. Miners vinden niet alleen Bitcoins, maar controleren ook bestaande transacties. Hiervoor ontvangen ze een fee.

Zo werkt mining:

What is Mining? from Antram Technologies on Vimeo.

De voor- en nadelen van Bitcoin

Voordelen:

 • Makkelijker en veiliger dan contant betalen, pinnen of met creditcard
 • Wereldwijd betalen zonder wisselkoersen
 • Geen tussenkomst van banken of financiële instellingen (met hoge provisie)
 • Je hebt altijd toegang tot je valuta (geen bank die om kan vallen)
 • Je kunt relatief anoniem betalen
 • Supersnelle betaling

Nadelen:

 • Je kunt nog lang niet overal met Bitcoins betalen
 • De waarde van de munt ligt niet vast en fluctueert soms heftig (zet niet al je spaargeld om in Bitcoins!)
 • Relatief anoniem betalen werkt betalingen in de hand die het daglicht niet verdragen…
 • De toekomstbestendigheid is nog onzeker
 • Stel dát een hacker de unieke code kraakt, dan heeft hij of zij toegang tot jouw Bitcoin

Genoeg droge kost. Waar kan ik shoppen met mijn Bitcoins?

Je kunt online heel eenvoudig een wallet aanmaken en een paar euro omzetten in Bitcoin. Hier vind je een lijst met winkels in Nederland en België, waar ze Bitcoins accepteren.

Heb jij al eens met Bitcoin betaald? Zou je het aanraden?

See you here,
CoolhuntMom

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren