Stel je voor dat je je kleding kunt programmeren. Dan zou ik op mijn jurk boodschappen afwisselen als ‘zet je bord in de vaatwasser’ en ‘konijnen eten geven!’ Met flitsende rode pijlen. Wie weet werkt het… Maar even zonder gekheid. Hoe ver staat de technologie van programmeerbare kleding?

Programmeerbare kleding. Toekomst of al lang werkelijkheid?

Ik schreef al eerder over ‘Tago Arc’, de eerste programmeerbare armband die bij elke outfit van kleur verandert. Nu is het ook mogelijk om kleding te programmeren. Elke dag een ander motiefje op je kleding scheelt je een hoop kastruimte!

Op CES showde een dame de ‘e-ink programmable dress‘. Technisch gezien is deze jurk niet gemaakt van stof maar van schermen met e-inkt (net als een e-reader). Niet echt comfortabel dus. Bovendien gooi je de jurk niet even in de wasmachine. En toch is deze uitvinding ontzettend interessant in de wereld van de ‘fashion tech’.

De toekomst van zelfexpressie

Een bedrijf dat al volop programmeerbare kleding ontwikkelt is CuteCircuit uit Londen. Zij maakten bijvoorbeeld een T-shirt dat lijkt op een simpel grijs shirt, maar waar je in werkelijkheid mee kunt communiceren wat je maar wilt; van je Facebook-status tot tweets, foto’s of lievelingsmuziek.

Naast de duizenden full color pixels in een zacht grid, heeft het t-shirt een micro-camera, microfoon en speakers. Natuurlijk regel je de functies van dit t-shirt via een app op je smartphone.

programmeerbare-kleding

Modeshow CuteCircuit. Foto: Theodoros Chliapas.

Voel de muziek

Wat ook te gek is, is ‘The Sound Shirt” van CuteCircuit. Dit shirt vertaalt klassieke muziek naar pulsen, zodat ook dove mensen van een concert kunnen genieten. Dit levert in elk geval indrukwekkende beelden op:

Upgrade clothes for more features

Zou het in de toekomst – net als zoveel digitale producten die we gebruiken – ook zo zijn dat je je kleding gratis krijgt als het logo van de fabrikant er maar op staat? En het pas verdwijnt bij een upgrade? De omgekeerde wereld. Nu betaal je juist méér voor een merklogo op je shirt.

Wat zou jij de wereld willen laten zien met je programmeerbare kleding?

See you here,
CoolhuntMom