Is het je wel eens opgevallen dat er in apps voor ‘autoritaire rollen’ als bankieren en verzekeren een mannelijke stem wordt gebruikt en voor ‘dienstbare rollen’ als Alexa en Siri een vrouwelijke stem? Daar denk je eigenlijk niet eens bij na. VIRTUE, het creatieve bureau van VICE Media deed dat wel. Zij ontwikkelden ‘Q’, ’s werelds eerste genderneutrale stem.

Q: een virtuele assistent zonder gender

Het creatieve team achter Q is van mening dat technologie zou moeten voortkomen uit nieuwe culturele waarheden in plaats van ouderwetse gedachten. Zij vinden dat ze de verplichting hebben om mee te helpen aan de diversificatie van representatie in de media.

Q vertegenwoordigt niet slechts één stem, maar de stem van velen die allemaal vechten voor een inclusieve toekomst. – team VIRTUE

Om Q te creëren nam het team vijf stemmen op waarvan niet te horen is of ze vrouwelijk of mannelijk zijn. Deze stemmen zetten ze om naar een genderneutrale toonhoogte.

Vervolgens legden ze de stemmen voor aan 4.600 mensen in heel Europa, die ze een cijfer voor gender moesten geven ( 1 = mannelijk en 5 = vrouwelijk).

Tenslotte paste het team de stem nogmaals aan tot ‘Q’, de stem die door iedereen als volledig genderneutraal werd ervaren.

Q horen we straks overal

Het is de bedoeling dat Q – naast toekomstige spraakgeassisteerde producten –  ook wordt gebruikt in het openbaar vervoer, games en nog veel meer dagelijkse toepassingen.

Wat hoor jij? Mannelijk, vrouwelijk of inderdaad genderneutraal?

See you here, 
CoolhuntMom