Van multinational tot ZZP’er, elke professional heeft een website. Voorheen stond je met de juiste zoekwoorden al snel bovenaan in Google. Maar het algoritme blijft zich steeds doorontwikkelen. Tegenwoordig draait alles om ‘linkbuilding’ voor een natuurlijk linkprofiel. Iedereen heeft kwalitatieve backlinks nodig. Waarom? En hoe kom je er aan? Ik ben natuurlijk geen expert, maar kan je wel wat tips geven die je zelf kunt toepassen.

4 tips voor een natuurlijk linkprofiel

Het is niet eenvoudig om je website of blog hoog in Google te laten scoren. Er zijn honderden factoren die meespelen in de goede ranking van een website (de complete lijst vind je op Backlinko). In elk geval zijn – en blijven –  backlinks enorm belangrijk.

Wat zijn backlinks?

Een backlink is een link van een andere website naar die van jou. Google ziet zo’n backlink als een aanbeveling. ‘Hoe meer links, hoe beter’ gaat echter niet meer op. Volgens de laatste trends in zoekmachineoptimalisatie is het belangrijk dat het backlink-profiel van een website geloofwaardig is.

natuurlijk-linkprofiel

Hoger scoren met je website kost steeds meer tijd en know-how.

Van kwantiteit naar kwaliteit

Linkbuilding is het verkrijgen van natuurlijke en kwalitatieve backlinks. Dit vergt steeds meer know-how. En tijd! Want hoe kom je aan al die backlinks?

Je kunt natuurlijk een online marketeer inschakelen, maar zelf kun je ook het één en ander doen om je blog of website hoger te laten scoren.

DIY: hoger scoren met natuurlijke backlinks

Dit zijn 4 beproefde strategieën en handige tips die je zelf kunt toepassen:

1. Creeër ‘cornerstone content

Originele content waar lezers echt iets aan hebben is ontzettend belangrijk. Links naar een website met waardevolle content geeft een website kracht en context. En dat is precies waar Google van houdt.

Zo zou je kunnen investeren in onderzoek en data. Bijvoorbeeld door onderzoek te (laten) doen, of onderzoeksresultaten van anderen te beargumenteren.

Maak je content deelbaar

Lezers scannen voor informatie over een onderwerp liever een overzichtelijk beeld dan een lange tekst. Gebruik daarom checklists en infographics om je boodschap over te brengen. Dit alles natuurlijk voorzien van een link naar jouw website. Helaas vergt het maken van een infographic in de regel veel tijd (dit wordt dan ook vaak uitbesteed).

Tip: er zijn diverse gratis websites (als Piktochart) waar je je eigen infographics kunt maken. 

natuurlijk-linkprofiel

Creëer zo veel mogelijk natuurlijke backlinks.

2: Gebruik legitieme links

Google analyseert de backlinks op de mate van natuurlijkheid. Een ‘natuurlijk linkprofiel’ bevat zowel follow- als no-follow links naar websites met een hoge én een lagere authoriteit.

Er zijn verschillende manieren om dit soort natuurlijke links te verkrijgen:

– Links ruilen

Linkruil is een onderlinge ruil tussen twee websites. De ene website linkt naar de andere website, en terug. Ik krijg vaak verzoeken voor linkruil maar doe het eigenlijk nooit (meestal komt zo’n link op een verzamelsite terecht). Zeker niet met de komst van Google RankBrain, een zelflerend algoritme gebaseerd op artificial intelligence. Die is echt niet gek.

– Links kopen

Het kopen van links is ook niet aan te bevelen. Het kan je een Google penalty opleveren, met als gevolg dat een website helemaal niet meer zichtbaar is. Zorg dus dat je goed weet wat je doet.

– Bloggers inschakelen

Bloggers benaderen voor een recensie van jouw product of dienst is een slimme tactiek. Google gaat er van uit dat een blogger een aanbeveling doet aan zijn of haar lezers en dat de backlink dus niet alleen bedoeld is om de zoekresultaten te beïnvloeden.

3: Begin met gastbloggen

Zoek je én gratis promotie tegen waardevolle links én meer traffic naar jouw website? Ga gastbloggen! Met een gastblog op een relevante website met een hoge ranking in jouw niche zet je jezelf als expert in de markt. Via de link ontvang je nieuwe traffic naar je eigen website. Helaas geldt ook hier: gastbloggen kost tijd.

Tip: een reactie achterlaten op een artikel van bloggers in jouw niche ziet Google als ‘natuurlijk’. Het loont de moeite om hier structureel tijd en energie aan te besteden.

4: Interview experts in jouw niche

Noem experts en influencers in een artikel of – nog liever – interview ze zelf. Een interview is een goede tactiek om te linkbuilden, omdat lezers snel geneigd zijn een goed interview te delen.

Tip: zorg dat je de expert vragen stelt waar je lezers iets van kunnen leren (zo maak je waardevolle content).

Samenvattend:

Volgens de laatste trends in zoekmachineoptimalisatie scoort een website met een natuurlijk linkprofiel hoger in Google. Hoe meer organische en kwalitatieve backlinks, hoe beter.

De beste tactiek voor een natuurlijk linkprofiel is waardevolle content creëren. Goedgeschreven, relevante en deelbare content is één van de beste manieren om meer traffic te genereren, en daarmee tot een hogere ranking te komen. 

Maak gebruik van bloggers, video en infographics. Noem influencers in je artikel of interview een expert.

Duizelt het je?

Je leest het, waardevolle content maken kost tijd en energie. Je kunt het natuurlijk zelf doen, of uitbesteden. Aan mij bijvoorbeeld!

Ken jij slimme manieren om natuurlijke backlinks te creëeren, laat je hieronder dan weten hoe? Daar leren we tenslotte allemaal van.

See you here, 
CoolhuntMom

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren