Steeds vaker lees je dat er producten worden geprint die je écht niet zou verwachten als voedsel, kleding, auto’s, vliegtuigen en zelfs complete huizen. Trendwatchers voorspellen dat we binnenkort allemaal zo’n 3D-printer thuis hebben staan om kleding, schoenen en voedsel te printen. Ik zie het al helemaal voor me. Maar hoe werkt 3D printen eigenlijk?

Van Matrix tot 3D

Als je – zoals ik – boven de veertig bent, ken je vast nog wel de luid ratelende Matrixprinters uit de jaren ’80:

De inkt sloeg door het lint op het papier, vandaar dat harde geluid. De komst van de Matrixprinter was een enorme doorbraak.

Niet alleen konden we letters vet en cursief afdrukken, we konden zelfs een afbeelding printen! Het zag er wel wat rafelig uit maar hee, we waren er blij mee. Op een normale typemachine had je dat allemaal niet.

De print (r)evolutie

De rammelkasten van toen zijn geëvolueerd tot supermachines die bijna álles kunnen printen, van speelgoed tot wapens en koffiekopjes tot de onderkaak van een 83-jarige vrouw uit België. Het einde is nog lang niet in zicht…

Inmiddels worden er volop bloedvaten, luchtpijpen en hartkleppen geprint en wordt er geëxperimenteerd met het 3D-bioprinten van levende cellen, om werkende organen te maken.

Bij 3D printen gebruik je geen inkt maar materialen als kunsthars, plastic, titanium, gips, levende cellen, zilver of goud. Een digitaal bestand wordt laagje voor laagje geprint. Door die laagjes ontstaat een een ruimtelijk object; een armband, schoen of hartklep. Lees ook: 4D printing voorkomt stinksokken.

Lekker thuis 3D printen

De 3D printer van nu zou je kunnen zien als de Matrixprinter van toen; traag, duur en onhandig. De technologie wordt dan ook voornamelijk toegepast in de industrie en door ontwerpers en designers. Maar de ontwikkeling gaat snel!

Steeds meer particulieren kopen een 3D printer en de voorspelling is dat we er over een paar jaar allemaal één thuis hebben staan, om custom-made sneakers of verse pasta te printen.

Met al die nieuwe toepassingen is er natuurlijk een enorme behoefte aan nieuwe wet- en regelgeving. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met eigendomsrecht als je alles maar kunt dupliceren (en dus ook diamanten, auto’s of 3D printers zelf?)

Ik moet er niet aan denken dat iemand thuis een heel wapenarsenaal aan het printen is…

FabLabs

Gaat zelf een 3D printer kopen je nog wat te ver? Dan kun je gebruik maken van bedrijven die jouw ontwerp printen. Een soort 3D copyshops dus. Zelfs bij de Hema kun je al je zelf ontworpen sieraden of telefoonhoesje laten printen!

Wil je eerst nog een beetje experimenteren dan kan dat in ‘FabLabs’, een soort creatieve ateliers. ‘FabLab’ is een internationale community die innovatie wil steunen door kennis te delen. Zij willen de nieuwe generatie laten zien dat techniek ook creatief kan zijn.

Kijk, daar wordt een moeder blij van! Er zijn er zo veel, op Fablab.nl vind je er vast wel één bij jou in de buurt.

De nieuwe magnetron?

Geloven jullie het, dat iedereen binnenkort een 3D printer thuis heeft staan? (dat werd ook gezegd van elektriciteit, de televisie en de magnetron).

Zou het iets voor jou zijn? Ik ben benieuwd!

See you here, 
CoolhuntMom