Mijn dag begint vaak met een flinke boswandeling. Ook al heb ik goede wandelschoenen, tóch heb ik regelmatig natte sokken. Wat zou het handig zijn als mijn schoen waterdicht wordt wanneer ik door een plas loop of juist luchtig als ik warme voeten heb! Met 4D printing lijkt dit er écht aan te komen.

4D printing: veelbelovend voor moeders

Dat de 3D printer onze huishoudens verandert, las je in mijn blog hierover. Dacht je dat dat modern was? Het wordt allemaal nóg futuristischer met 4D printing, een technologie waar al volop mee wordt getest.

Wat is 4D printing?

3D printing wordt 4D printing als het (voorgeprogrammeerde) materiaal van een 3D-geprint object zich transformeert naar een nieuwe vorm.

Ja, deze zin moest ik ook een paar keer lezen…

In mijn blog over ‘Kinematics’ zie je precies hoe zo’n transformatie verloopt. In dit geval vouwen kleine, 3D-geprinte elementjes zich uit tot soepel vallend materiaal van een jurk. De uiteindelijke jurk is veel groter dan de 3D printer zelf.

4D printing scheelt tijd (en geld)

In de toekomst is het de bedoeling dat mijn wandelschoen via nanotechnologie ‘weet’ hoe het moet veranderen bij toevoeging van een stof (water), bepaald gebruik of temperatuur (warme voeten).

Mijn dunne zomerjasje is tevens winter- én regenjas. De fietsband herstelt zelf zijn lek, als de band ‘voelt’ dat er lucht verdwijnt en de waterafvoer wordt flexibel als een bonk viezigheid de boel blokkeert. Klinkt goed, toch?

Snelle Billy

4D printing maakt het mogelijk om producten nóg compacter te verzenden. Trendwatchers voorspellen dan ook een enorme verandering in de transportwereld.

Ik zie het al helemaal voor me; even kast Billy bij Ikea ophalen (past makkelijk in de auto), de verpakking openen en voilà! Niks sleutelen, hij klapt vanzelf uit. Even op z’n plek zetten en klaar.

Wil je meer weten over 4D-printing? Bekijk dan ook eens de Ted Talk van Skylar Tibbits (8 minuten).

 Slim dekbedovertrek

Wat lijkt jou een handige toepassing van 4D printing voor thuis? Zelf kan ik niet wachten tot mijn bedlinnen zichzelf in- en uitvouwt. Want Martha Stewart’s juiste manier om bedlinnen te vouwen, daar ben ik veel te ongeduldig voor.

See you here,
CoolhuntMom