Als ik in de supermarkt verse kruiden koop, ziet zo’n plantje er na een week al niet meer uit. Op één of andere manier wordt mijn basilicum geel en koriander zwart. Of dan zo’n zakje rucola! Die blaadjes zijn na twee dagen zó slap dat zelfs onze konijnen het niet meer lusten… Dat kan ook anders, vond een slimme Italiaanse designer. Hij ontwierp ‘The Green Wheel’.

Veggies in space!

Aan het design van The Green Wheel ligt grappig genoeg een oud NASA-project ten grondslag. NASA bedacht in de jaren ’80 namelijk een roterende tuin voor ruimteschepen, zodat astronauten op hun reis toch nog wat verse groenten en kruiden konden eten. Dit idee kwam nooit van de grond, totdat Libero Rutilo van DesignLibero uit Milaan het oppikte en er iets moois van maakte; de eerste roterende tuin ter wereld.

Ruimtebesparend en eco-vriendelijk

the green wheel, NASA in je keuken

Mijn zielige korianderplantje

The Green Wheel heeft enkele voordelen ten opzichte van een gewone kas of tuin.
Ten eerste passen er vanwege het ronde design veel plantjes in. Handig dus, voor mensen die geen ruimte hebben voor een traditionele tuin.

Een ander voordeel is het optimaal gebruik van verlichting. Door de plantjes om de lichtbron – in het centrum van het wiel – te plaatsen is het licht dichter bij de planten dan traditionele plantenverlichting. Dat maakt deze ’tuin’ eco-vriendelijker dan bijvoorbeeld een kas. Tenslotte helpt het gravity-effect van het roteren, de planten en kruiden sneller te groeien.

Laat maar lekker draaien…

The Green Wheel is een hydro-systeem – of hydroponics – het kweken zonder aarde. Je leest er meer over in mijn blog over homefarming, met praktische en betaalbare systemen om zelf groenten en kruiden te kweken.

Voor de nerds onder ons die precies willen weten hoe The Green Wheel werkt:

  • Binnen een solide buitenkant huist de motor (die de plantjes laat roteren), het waterreservoir en de pomp (om de plantjes automatisch water te geven).
  • In het wiel is ruimte voor kleine plantenbakjes. Elk plantenbakje bevat kokosschillen, die de wortels ondersteunen en beschermen.
  • Het apparaat is simpel te bedienen via een app op een smartphone of tablet. Met deze app regel je onder andere de lichttemperatuur en waterhuishouding.

Binnenkort bij Ikea?

Rutilo ontwierp The Green Wheel in 2012. Sindsdien is hij op zoek naar een investeerder om zijn roterende tuin op de markt te brengen. Dus als je nog wat geld op de plank hebt liggen? Intussen gaan anderen er met zijn idee vandoor…

Het gerucht gaat dat Ikea in mei KRYDDA/VÄXER lanceert, een fool-proof indoor gardening kit (met dank aan Fast Company voor de tip). Het is dus een kwestie van tijd voor we allemaal lekker kunnen rommelen met ons eigen binnentuintje. Als het zo ver is, lees je het hier!

See you here,
CoolhuntMom.

Video via Geobeats. Foto’s via DesignLibero.     

BewarenBewaren