Naar het schijnt hebben we in 2030 allemaal een 15-urige werkweek. De rest van het werk wordt gedaan door robots, chatbots en wie-weet-wat-voor-bots, die via kunstmatige intelligentie steeds slimmer worden. Bestaat mijn baan tegen die tijd nog wel?

De toekomst van werk

In mijn artikel over Nederlanders die zich ‘digitaal Bejaard‘ voelen, lees je dat we bang zijn dat onze baan door robots wordt overgenomen. De 46-plussers liggen hier minder van wakker dan de millennials. Hun tijd zal het wel duren, denken ze. Terecht?

Robots worden steeds slimmer

Bij de research voor mijn blog over banen van de toekomst, spreek ik met Steven Boegborn, creatief denker en copywriter (over toekomstbaan gesproken) bij innovatief mediaproductiebedrijf Media Monks.

Steven is beroepsmatig én persoonlijk geïnteresseerd in informatietechnologie, artificial intelligence en robotica. In een telefoongesprek zegt hij:

“Wij mensen, denken dat we wel met de technologie meegroeien. Dat is immers altijd al zo gegaan. Maar dat is niet meer het geval. We staan nu op het punt dat kunstmatige intelligentie ons razendsnel inhaalt.”

Steven wijst mij op website Waitbutwhy, waar Tim Urban interessante artikelen over deze ontwikkelingen schrijft. Deze eenvoudige grafiek van Urban zegt eigenlijk alles:

robots-kunstmatige-intelligentie

Zo voelt de voortschrijdende technologie voor ons.

robots-kunstmatige-intelligentie

Maar dit is de werkelijkheid… hoe voelt dat nu?

Shoot! Geen wonder dat de Elon Musks en Stephen Hawkings van deze wereld zich zorgen maken over de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie.

Banen die blijven

Gelukkig heeft Steven ook geruststellende woorden:

“Banen zullen in de toekomst altijd een ‘menselijke editor’ nodig hebben”.

Dat lijkt mij toch ook. Een slimme robot kan duizenden songteksten schrijven, maar dat maakt ze nog niet tot een hit. Een chatbot kan wel met me communiceren, maar geen zakelijke deal sluiten. En een robot kan wel thee zetten, maar ook in mijn rommelige keuken?

Heb je een baan waarbij creatief denken, sociale intelligentie, menselijke behendigheid en inzicht belangrijk zijn? Dan zit je voorlopig nog wel goed.

Banen die verdwijnen

will-robots-take-my-job

Werk je in Telemarketing? Dan ben je verloren…

Ben je werkzaam als kantoorbediende, lasser, chauffeur, schilder of administratief medewerker? Dan wordt je baan in de toekomst waarschijnlijk wel geautomatiseerd.

De kosten om jouw werkzaamheden door dag-en-nacht werkende robots uit te laten voeren, zullen lager uitvallen dan het salaris van een mens, die echt af en toe slaap en vakantie nodig heeft!

Oxford: The Future of Work

Wil je echt helemaal in de materie van robots en banen duiken, dan raad ik je aan dit achtergrond-artikel van Oxford University te lezen.

Wat gebeurt er met mijn baan?

Op willrobotstakemyjob.com kun je de toekomstbestendigheid van je baan checken. Volgens deze website hoef ik mij als blogger geen zorgen te maken. Pfew!

Wat denk je, blijft jouw baan bestaan?

See you here, 
CoolhuntMom

BewarenBewaren

BewarenBewaren