De ontwerpers van Westerlab hebben kinderen die helemaal gek zijn van voetballen. Maar als ze op vakantie gaan, vergeten ze telkens ballen mee te nemen. Met als gevolg dat paps en mams steeds nieuwe moeten kopen. Maar nu niet meer! FOOOTY bestaat uit 2D constructie-elementen waar je ballen – en andere vormen – mee kunt bouwen in 3D. Als je klaar bent met ballen, passen de stukjes perfect in je broekzak. Omdat Dim (14, honkballer) en Jochem (10, hockeyer) van balsporten én constructie houden, vroeg ik ze FOOOTY te reviewen.

Van Kickstarter naar start kicking

foooty-achterzakHet ontstaan van FOOOTY

Is het mogelijk om altijd een bal bij de hand hebben? Het Amsterdamse conceptbureau Westerlab gaf ontwerper Lard Breebaart de opdracht een t-shirt te maken, die je tot voetbal in elkaar kon proppen.

Na verschillende ontwerprondes kwam Lard tot een t-shirt met daaromheen een ingenieus kliksysteem van elementen. Men besloot het shirt weg te laten en alleen de elementen te gebruiken.

Duurzaam spelen

Omdat het materiaal van FOOOTY flexibel genoeg moet zijn om mee te bouwen en sterk genoeg om tegenaan te trappen, zijn de elementen gemaakt van 100% recyclebare polypropyleen. Westerlab zoekt met het Rotterdamse betterfuturecompany.com naar een nóg duurzamer materiaal.

Begin dit jaar zag ik het project op Kickstarter en vond het een erg leuk idee. Ik ben dan ook blij voor de bedenkers dat het ze is gelukt hun uitvinding daadwerkelijk op de markt te brengen. Ik ben benieuwd naar de bevindingen van Jochem en Dim!

FOOOTY review

Zo moet het: 

– Grab it
– Connect it
– Create it
– Play it

Zo ging het:

foooty-pakket– Grab it. Check!

De Foooty’s komen in een brievenbus-pakje met sticker ‘beware: stuffed with creative energy’. Daar hou ik van. Eén FOOOTY bestaat uit een stapeltje van 10 elementen met een dik elastiek eromheen. In het doosje zit een (Engelse) handleiding in tekst en beeld.

Er staat bij dat je een beetje geduld nodig hebt bij het construeren. Ook wordt er verwezen naar Foooty.com voor meer instructie. Je kunt zien dat er veel aandacht is besteed aan het design van de verpakking, handleiding en website.

footy-connect-it– Connect it. Check!

Het maken van de ballen en het bekijken van de filmpjes op Foooty.com vinden de jongens leuk om te doen.

Aanvankelijk vinden ze het best lastig om de ballen in elkaar te zetten, maar met de duidelijke uitleg op de website krijgen ze de slag te pakken.

Als je het eenmaal door hebt gaat het eigenlijk best makkelijk, vinden ze.

foooty-ballen– Create it. Check!

In een krap half uurtje maken Dim en Jochem twee voetballen, een honkbal en een jongleerbal om mee te hockeyen.

De voetbal bestaat uit 10, de honkbal uit 4 en de jongleerbal uit 2 elementen. Intussen zijn de zusjes van de jongens bezig met het creëren van gekke vormen.

– Play it. Check! (maar niet met knuppel en hockeystick)

De voetbal is prima om mee te spelen. Groot genoeg, licht en flexibel. Uitgespeeld? Dan bind je de elementjes met het elastiek samen en neem je ze in je zak weer mee.

Je kunt met de ballen niet hockeyen en honkballen, daar zijn ze te kwetsbaar voor. De ballen waren in één slag kapot. Maar goed, daar zijn ze dan ook niet voor gemaakt.

Naast voetballen, rugbyen, jongleren – en andere sporten waar geen knuppel of stick aan te pas komt – kun je met drie of vier pakketjes eindeloos nieuwe vormen en creaties maken.

Uitslag: wij vinden FOOOTY CoolhuntMom-proof!

foooty-playfoooty-fail

Waar te koop? 

Een pakje van 10 elementen kost 12,95 en is te koop via de website van FOOOTY. De elementjes zijn er in 5 kleuren; wit, groen, blauw, geel en rood. Gebruik code [COOLHUNTMOM] en je betaalt geen verzendkosten in Nederland.

Die wil ik ook!

‘Onze voetbal is altijd lek’, ‘ik heb geen ruimte in de auto’, ‘ik weet geen sinterklaascadeau’. Oftewel: waarom kun jij wel een FOOOTY voor je gezin gebruiken? Reageer snel in de reactiebox onder dit blog want de leukste reactie krijgt mijn drie Foooty’s: een gele, groene en een witte. Ik laat het op *maandag 7 november weten.

Vergeet je straks niet je creaties op Instagram te zetten? #playfoooty

See you here,
CoolhuntMom

(*actie is voorbij)

BewarenBewaren