Een recente studie in opdracht van Jantje Beton toont aan dat drie op de tien kinderen nooit of slechts één keer per week buiten speelt (in 2013 was dat nog één op de vijf). En dat terwijl andere onderzoeken aantonen dat kinderen minstens drie uur per dag zouden moeten buitenspelen! Twee ouders uit Tilburg bedachten Wanderwatch, in de hoop dat meer kinderen weer lekker naar buiten gaan.

“Ik speel liever binnen”

Waarom spelen kinderen niet meer buiten? ”Speelplekken zijn saai,” zegt 39 procent van de kinderen uit het onderzoek. “Omdat ik liever binnen speel” zegt de andere 39 procent. De rest van de kinderen geeft aan het te druk te hebben om buiten te spelen. Zij zijn al hun tijd kwijt aan school en hobby’s.

Interactieve buitenspeelervaring

De makers van Wanderwatch willen saaie speelplekken veranderen naar een interactieve buitenspeelervaring voor kinderen. Hun smartwatch heeft dan ook veel coole functies. Zo kun je tekst- of spraakberichten en zelfs tekeningetjes sturen. Ook kun je foto’s maken en interactieve (buiten)spelletjes spelen, inclusief geluidseffecten voor ‘riddertje’ en ‘politieagentje’. Eigenlijk kun je er alles mee, behalve op internet en bellen. 

Wat ik zelf erg goed bedacht vind, is de magische steen die je kunt verstoppen. Wie houdt er nu niet van schatzoeken!

wanderwatch

Waar ben je? We kunnen eten!

Soms is het handig als je weet waar je kind is, zeker als ze nog te jong zijn voor een eigen telefoon. Ik schreef al eerder een blog over het tracken van kinderen. Dat maakte wat los op socialmedia! De één vindt het reuze handig, de ander een belachelijk idee. Volgens de makers is de tracking-functie op deze smartwatch niet bedoeld om je kind continu te volgen, maar het kan wel.

“Naar buiten gaan hoort bij opgroeien” zegt Ellie Karssemakers, één van de bedenkers. “Maar de tijden zijn veranderd. Vroeger waren de meeste moeders thuis en was er veel meer sociale controle. Nu houden we elkaar continu op de hoogte, behalve eigenlijk bij het buitenspelen. Via onze smartwatch heb je tóch contact met je kind, mocht dat nodig zijn”.

Alleen is ook maar alleen

Ook in ons dorp bieden de speelplekken weinig ruimte voor creativiteit. Gelukkig hebben mijn (buurt)kinderen nog een park waar ze kunnen rondrennen en ligt er zand in de speeltuin om kuilen te scheppen. Maar goed, die luxe heeft niet iedereen. Ik vind het dan ook een goed idee om technologie met buitenspelen te combineren.

Wanderwatch is verkrijgbaar voor  € 149,99 (inclusief magische steen en een prepaid simkaart met tot 2 weken krediet) via www.wanderwatch.com.

Hoe je het ook doet, uiteindelijk blijft samen buitenspelen toch het leukst. Met of zonder Wanderwatch!

See you here,
CoolhuntMom