Een recente studie in opdracht van Jantje Beton toont aan dat drie op de tien kinderen nooit of slechts één keer per week buiten speelt (in 2013 was dat nog één op de vijf). En dat terwijl andere onderzoeken aantonen dat kinderen minstens drie uur per dag zouden moeten buitenspelen! Twee ouders uit Tilburg bedachten Wanderwatch, in de hoop dat meer kinderen weer lekker naar buiten gaan.

“Ik speel liever binnen”

Waarom spelen kinderen niet meer buiten? ”Speelplekken zijn saai,” zegt 39 procent van de kinderen uit het onderzoek. “Omdat ik liever binnen speel” zegt de andere 39 procent. De rest van de kinderen geeft aan het te druk te hebben om buiten te spelen. Zij zijn al hun tijd kwijt aan school en hobby’s.

Interactieve buitenspeelervaring

De makers van Wanderwatch willen saaie speelplekken veranderen naar een interactieve buitenspeelervaring voor kinderen. Hun smartwatch heeft dan ook veel coole functies. Zo kun je tekst- of spraakberichten en zelfs tekeningetjes sturen. Ook kun je foto’s maken en interactieve (buiten)spelletjes spelen, inclusief geluidseffecten voor ‘riddertje’ en ‘politieagentje’. Eigenlijk kun je er alles mee, behalve op internet en bellen. 

Wat ik zelf erg goed bedacht vind, is de magische steen die je kunt verstoppen. Wie houdt er nu niet van schatzoeken!

wanderwatch