Het is “chill” avond bij ons thuis. We koken iets makkelijks en eten dat heerlijk op de bank voor de televisie. Mijn zoon is gek op hotdogs. Hoe makkelijk, hoor ik je al denken! Ik lees de bereidingswijze van de knakworsten: verwarmen in eigen vocht, maar niet aan de kook bren­gen. En laat het daar nu altijd mis gaan. Elke keer neem ik me voor om goed op te letten, maar dan gaat de telefoon, roept een van kinderen of gaat de bel en je begrijpt het al …. de knakworsten KOKEN, Grrrr! Gelukkig neemt de Control Freak het van mij over.

Control Freak zorgt voor een kookrevolutie

Tijdens het koken bepaal je de temperatuur door te draaien aan de knoppen van het kooktoestel. Dit betekent vaak aan de knoppen blijven draaien (beetje omhoog, beetje naar beneden) tot je de ideale temperatuur bereikt.

Vreemd eigenlijk, als je bedenkt dat je de oven bijna tot op de graad nauwkeurig kunt instellen.

Een Control Freak in de keuken

Control Freak

Control Freak van Polyscience
Bron: www.polyscienceculinary.com

Een constante temperatuur is ideaal om altijd het perfecte eitje te bereiden (gepocheerd, gekookt of scrambled), maar er zijn natuurlijk meer toepassingen denkbaar.

Braden, pocheren, sudderen, sous vide en tempereren zijn kookmethoden die met de Control Freak veel makkelijker worden.

En als je over een tijdje dat lekkere familierecept weer maakt, zal het net zo lekker smaken als de eerste keer. Succes gegarandeerd!

De Control Freak is bedacht door PolyScience. Het is een inductieplaat met een automatische temperatuursregeling.

Het enige dat jij hoeft te doen is de temperatuur op de inductieplaat instellen en de sensor in de pan hangen. De sensor geeft de temperatuur door aan de inductieplaat. De Control Freak zorgt dat de inhoud van de pan precies op de ingestelde temperatuur blijft.

Op dit moment is de Control Freak nog kostbaar en meer geschikt voor de professionele keuken. PolyScience is al bezig met het ontwikkelen van een thuisversie van de Control Freak.

Koken via een App

Het merk dat sinds kort een betaalbare thuisversie heeft is Paragon.

Met de Paragon inductieplaat en sensor is het mogelijk om zeer gecontroleerd te koken. Via de app kan je het proces instellen en monitoren. Ik ben erg benieuwd naar de eerste ervaringen met deze inductieplaat.

Maak je eigen Smart kooktoestel

In 2015 startte een Kickstarter campagne voor Meld, een product dat op dezelfde manier werkt als de Control Freak en de Paragon, maar waarbij je gewoon je eigen kooktoestel gebruikt.

Je vervangt een knop van het kooktoestel door de Meld-knop. Gecombineerd met een sensor die je in de pan plaatst en een app is het ook met Meld mogelijk een constante temperatuur in de pan te krijgen zonder zelf aan de knoppen te draaien.

De campagne overschreef ruim 4x het gevraagde bedrag en het product koerste af op een succesvolle marktintroductie. Echter een groot bedrijf in keukenartikelen (waarvan de naam nog niet bekend is gemaakt) rook het succes en werkt nu samen met Meld. De Kickstarter campagne is hierdoor geannuleerd.

Het is te hopen dat Meld op niet al te lange termijn in de schappen zal verschijnen, want ik denk dat veel mensen er blij van gaan worden.

Dit roept om nieuwe recepten. Misschien een leuke uitdaging voor jou?

See you here,
CoolhuntMom