Woont jouw familie in het buitenland en zie je ze niet vaak? Nu ben je nog afhankelijk van Skype of WhatsApp-gesprekken om met ze te communiceren. Dit zal snel veranderen want slimme uitvinders van Microsoft vonden een manier om jezelf en de ander te holoporteren. Ook al is je tante aan de andere kant van de wereld, binnenkort spreek je gewoon gezellig af. In je eigen woonkamer!

Beam me up, Scotty!

Ken je de Star Trek-scene, waar Captain Kirk naar Starship Enterprise werd geteleporteerd? ‘Beam me up Scotty!’. En weg was hij. In de film kan natuurlijk alles…. ik kan het dan ook bijna niet geloven dat teleportatie – ik bedoel holoportatie – nu écht mogelijk is!

Hoe werkt holoporteren?

holoporteren

Praatje met hologram. Beeld: Microsoft

In de kamer waarin je je bevindt, hangen meerdere 3D-camera’s. Zij leggen jouw bewegingen vast en creëren een 3D-model in de vorm van een hologram.

Je tante in Marokko en jij dragen een 3D-bril (HoloLens) en zien elkaars hologram. Zo is het nét of jullie in dezelfde ruimte zijn. Jullie zien, horen en praten met elkaar in real time.

Holoporteren verandert de manier waarop we communiceren.

Hologrammen kun je live uitzenden, maar ook opnemen en aanpassen. Dit zie je in onderstaand filmpje; de vader maakt een praatje met – een hologram van – zijn dochter, die in een andere ruimte aan het spelen is. Op een gegeven moment verkleint de vader het hologram. Nu ziet hij zichzelf én zijn dochter, als kaboutertjes op de salontafel.

Met holoporteren kun je situaties dus niet alleen afspelen maar ook nog eens herbeleven! Je kijkt als toeschouwer naar je eigen ‘scene’s’. Microsoft verwacht dan ook dat holoporteren onze manier van communiceren drastisch zal veranderen.

Geholoporteerde goedheiligman

Microsoft geeft nog geen datum waarop we met z’n allen kunnen beginnen met holoporteren. Het research-gedeelte is gereed, nu mogen de ontwikkelaars er mee aan de slag.

holoporteren

Geholoporteerd meisje. Beeld: Microsoft

Ik zie het al helemaal voor me! Op 5 december haal ik een geholoporteerde sinterklaas in huis. Op reis voor mijn werk hoeft niet meer, ik holoporteer mezelf gewoon een vergadering in. En als ik geen tijd heb, neem ik mezelf van te voren op.

En wat mij helemáál cool lijkt; de leukste uitstapjes van mijn vakantie herbeleven. Beter dan die ééndimensionale vakantiefoto’s die al jaren op mijn harddisk staan en waar ik toch niks mee doe.

De mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos…
Wie of wat zou jij wel willen holoporteren? Ik ben heel benieuwd!

See you here,
CoolhuntMom

BewarenBewaren

BewarenBewaren