Ook altijd al stiekem designer willen zijn? Nu kan het! Want met Kinematics ontwerp je on-line zélf je unieke ketting, kleding of kunst.

Je moet er wel voor hebben gestudeerd…

In mijn zoektocht naar vernieuwende technologie kwam ik designstudio Nervous System tegen. Dit bedrijf maakt met een 3D- en 4D-print techniek op geheel nieuwe wijze kleding, sieraden en gebruiksvoorwerpen voor thuis.

Jessica Rosenkranz en Jesse Louis-Rosenberg – de oprichters van Nervous System – werken op de scheidslijn van wetenschap, kunst en technologie. Hun inspiratie halen ze uit de natuur.

Via computersimulatie bootsen ze allerlei natuurlijke processen na en zo ontstaan er organische patronen, die ze met een 3D-printer uitprinten. Door gebruik te maken van een printer zijn de kunstvoorwerpen die ze maken niet alleen uniek, maar ook betaalbaar. Slim toch?

Dat ze bij Nervous System slim zijn blijkt wel uit hun studies; Jesse studeerde Wiskunde aan de MIT (Massachusets Insitute of Technology). Jessica studeerde biologie aan diezelfde universiteit en – alsof dat nog niet genoeg was – óók nog architectuur aan Harvard.

Kinematics, the movie

Samen ontwikkelden Jessica en Jesse Kinematics; een computersysteem dat complexe, vouwbare vormen creëert, gemaakt van op zichzelf staande modules.

Oftewel; als je heel veel losse modules in 3D print en ze aan elkaar schakelt, krijg je een flexibele, 4D-geprinte structuur. Dit maakt het mogelijk ‘stoffen’ en andere wearables te printen die comfortabel en flexibel met het lichaam meebewegen.

Afijn, het is een beetje ingewikkeld om uit te leggen en in onderstaande (prijswinnende) animatie zie je in drie minuten hoe het werkt. Dus neem lekker iets te drinken en geniet van de film!

Movie from Nervous System on Vimeo.

Design like a pro

Foto: Jessica Weiser

Foto: Jessica Weiser

Om design voor iedereen toegankelijk te maken gebruiken Jessica en Jesse een online design applicator op hun website, waarmee je je eigen creaties ontwerpt. Met de tools uit de applicator kun je eindeloos variëren.

Eigenlijk kruip je even in de huid van designer want je ontwerpt zélf de jurk, armband of ketting die je mooi vindt. Een custom-made ketting (zie foto) kost tussen de 40 en 115 dollar.

Zo’n lamp in de vorm van een bloemkool hoeft van mij niet zo. De sieraden vind ik daarentegen wel heel apart. Ik zie me dat wel dragen bij een zomerjurkje! Wat vind jij, cool of niet? Ik ben benieuwd, laat je het hieronder weten?

See you here, 
CoolhuntMom