Ik was bij ‘Get into the Future’, een inspirerend event van De Financiële Telegraaf en SingularityU. Over de technologische innovaties van vandaag, morgen én overmorgen. Diverse sprekers gaven hun visie op de invloed van snelgroeiende technologie in ons leven. Het goede nieuws: zij zien de toekomst positief tegemoet. Maar we moeten wél veranderen. Hoe? Hier zijn alvast 7 tips van de experts.

Geniet vandaag al van de toekomst!

De sprekers op Get into the Future zijn het met elkaar eens: we leven in een fantastische tijd. De mogelijkheden voor groei zijn eindeloos en het gaat steeds sneller.

Het enige dat je hoeft te doen is aanhaken en meebewegen. Maar verandering of disruptie leidt bij veel mensen tot weerstand. Daar ligt dus de grootste uitdaging: hoe krijg je iedereen mee? Hoe ga je ze bereiken?

Via CoolhuntMom bijvoorbeeld!

Ben jij een beetje innovatief?

Ik heb geen bedrijf en geen personeel. De enige die ik kan disrupten, ben ikzelf. Daarom zocht ik deze dag vooral naar praktische tips en adviezen om de toekomst nú al in huis te halen. En wat blijkt? Het is helemaal niet zo moeilijk.

Zo word je future-proof volgens de experts:

1. Eet minder vlees

Mark Post, hoogleraar vasculaire fysiologie (Universiteit Maastricht)

getintothefuture

Heerlijk schaaltje kweekvlees

“Voor een beter milieu zou eigenlijk iedereen vegetariër moeten zijn”, zegt hij. “De veeteelt-industrie is een enorme vervuiler.”

Mark Post – alias ‘de vleesprofessor’ – maakte ’s werelds eerste hamburger van gekweekte spiercellen. Echt vlees dus, waar geen vervuilende industrie meer aan te pas komt. Mark hoopt binnen nu en 5 jaar ‘schoon’ vlees op te markt te brengen.

2. Probeer 3D-printing

Daan Kersten, medeoprichter van Additive Industries – 3D printing technologie

getintothefuture shapeways

Bron: Shapeways

“Digitale technieken als 3D-printing worden steeds belangrijker. Dat is geen toekomst, bij bedrijven als Shapeways kun je al zelf een product ontwerpen en laten printen. Probeer het eens!”

Nog een tip van Daan: “Bezoek een 3D-printing restaurant. Food Inc bijvoorbeeld. Daar is alles geprint: van het eten tot het meubilair en het bestek.”

Dit pop-up restaurant is bezig met een wereldtour en komt in 2017 naar Amsterdam. Ik heb mezelf natuurlijk meteen aangemeld!

3. Sta open voor verandering

Yuri van Geest, ondernemer, spreker en schrijver van de bestseller ‘Exponential Organisations

getintothefuture-exponential-organizations

Exponential Organizations

Yuri is ontzettend positief over de toekomst“Het gaat nu pas beginnen. Ga mee! Maak kennis met deze nieuwe wereld. Door nieuwsgierig te zijn en je open te stellen, raak je intrinsiek gemotiveerd en kun je vanuit passie leven en werken.

Doe mee aan initiatieven om zélf innovatiever te worden. Het zal een bumpy ride worden maar wees gerust; straks is er overvloed in plaats van schaarste. In de toekomst ben je de regisseur van je eigen gezondheid, je eigen onderwijs en je eigen energie.”

Yuri is de oprichter van SingularityU in Nederland. Deze organisatie wil snelgroeiende technologieën (robotica, gen- en nanotechnologie, 3D-printen en blockchain) met elkaar verbinden, om de grote wereldproblemen op te lossen. Een nobel streven!

4. Gebruik Uber

Carlo van de Weijer, directeur strategisch onderzoeksgebied ‘Smart Mobility’ (Technische Universiteit Eindhoven)

“In de toekomst zijn er dankzij bedrijven als Uber minder auto’s nodig en met zelfrijdende auto’s word het verkeer ook stukken veiliger. Maar je begrijpt dit soort concepten pas écht als je het zelf ervaart. Probeer Uber gewoon eens!”

Carlo voorspelt dat de auto-industrie in de komende 5 jaar méér verandert dan in de afgelopen 50 jaar. De elektrische auto wordt steeds goedkoper. Elektriciteit ook. Hij grapt dat we – qua kosten – studenten beter een elektrische auto kunnen geven dan een OV-kaart.

Uber heb ik nog niet geprobeerd. Wel reed ik op Get into the Future in de zelfrijdende auto van TU/Eindhoven. Dat is best spannend, kan ik je vertellen.

5. Kijk eens kritisch naar je verzekering

Lucien Engelen, Homo Disrupticus, oprichter en directeur van het Radboud REshape Center

“Hoeveel mensen hebben er deze week geskyped of ge-facetimed?”, vraagt Lucien aan de zaal. Bijna alle handen gaan omhoog. “En met je arts?” Niemand.

“Het is toch niet te geloven dat je anno 2016 nog een nacht ’ter observatie’ in het ziekenhuis wordt opgenomen, terwijl je net zo goed een wearable kunt dragen. ’s Ochtends stuur je toch gewoon de data naar je arts?” Tja… daar zit wat in.

De muziekindustrie, reiswereld, detailhandel en de media zijn al ‘gedisrupt‘ en nu is de gezondheidszorg aan de beurt. De patiënt genereert met allerlei apps en wearables nu al meer data dan de specialist. Gezondheidszorg wordt een softwaremarkt en wie heeft de data in handen? Wij.

Lucien vindt dat ziekenhuizen en zorgverzekeraars beter met deze verandering moeten omgaan. Hij noemt er twee die het al goed doen op dit gebied: Zilveren Kruis en CZ.

Wist je dat slechts 11% van de Nederlanders aan het eind van het jaar wisselt van zorgverzekeraar? Dat kan beter!

6. Wees trots op Nederland

Maarten Steinbuch, Hoogleraar Systeem- & Regeltechniek (Technische Universiteit Eindhoven)

“Nederland doet het hartstikke goed. Kijk maar naar de technische universiteiten. En als we het Nederlandse bedrijf ASML niet hadden, zou die exponentiële ontwikkeling waar we al de hele dag over praten, gewoon stoppen hoor! ASML bedient namelijk 85% van de wereldmarkt met micro-chips”.

toekomst-asml-logoMaarten vindt dat we best wat trotser op ons land mogen zijn. Ook hij schetst een positieve toekomst door te voorspellen dat we over 20 jaar  – door robotisering  – allemaal een 20-urige werkweek hebben, mét een basisinkomen. Dan kunnen we lekker onze tijd besteden aan zaken die er écht toe doen.

Fijn! Ik speel op mijn 65ste liever met mijn kleinkinderen, dan dat ik fulltime werk.

7. Leer zelf hacken

Melanie Rieback, mede-oprichter en CEO van Radically Open Security, consultant en onderzoeker op het gebied van Cybercrime en RFID-security

 

toekomst-hackerMelanie geeft ons wel even een reality check. Cybercriminelen zijn geen nerds die vanuit een donker kamertje opereren. Het zijn professionele ondernemers met websites en een helpdesk in meerdere talen. Een miljoenenindustrie.

We krijgen een inkijkje in The Deep Web, waar je voor 8 bitcoins (ca. 400 dollar) een identiteitsbewijs koopt, met alles erop en eraan. Scary stuff…

Wat kun je doen om je tegen hackers te beschermen?

Stop niet zomaar een USB-stick in je computer, check eerst waar deze vandaan komt. Als het te goed is om waar te zijn: niet doen. En oh ja, krijg je een pop-up op je scherm met een update? Klik die niet weg maar installeer die update. Je krijgt hem niet voor niets”, aldus Melanie.

Nog een tip:“If you can’t beat them, join ‘em! Heb je een bedrijf? Vraag een ‘ethical hacker’ je te hacken en leer er van. Of doe het zelf: leer hacken met gratis spel Capture the Flag. En bezoek eens een Hackerspace. Daar geven ze gratis trainingen over tech en security. Een goede plek om te leren en nog gezellig ook. Iedereen is welkom!”

Tosti met de hoofdredacteur

Tijdens de lunch eet ik gezellig een tosti met Arno Reekers, hoofdredacteur van De Financiële Telegraaf. Ik vraag hem waarom DFT dit event organiseert.

“Wij doen dit voor onze lezers, de ondernemers en professionals in Nederland”, antwoordt hij. “Om ze te informeren en te inspireren. En het is nodig! Vroeger schreven we wel eens een artikel over technologie. Maar dat is echt veranderd. Technologie is overal. Wij vinden het belangrijk om bij te blijven.” En, lachend: “Buiten dat is het toch ook gewoon heel leuk om een dag inspiratie op te doen?”

Helemaal mee eens.

See you here, 
CoolhuntMom