‘De eerste mens die 1000 jaar oud wordt, is al geboren’ en ‘binnen 30 jaar is er een pil waardoor we allemaal langer leven’. Flinke stellingen, die ik steeds vaker tegenkom. Dat we langer leven, wisten we al. De oudste mens werd 122 jaar! Ouder worden zien we als een natuurlijk en onomkeerbaar proces. Maar is dat nog wel zo? ’t Is maar net hoe je het bekijkt…
Is oud zijn een ziekte?
Omdat we ons lichaam tot op moleculair niveau kunnen onderzoeken, begrijpen we ziekte en gezond zijn steeds beter.
Het is dan ook te verwachten dat er – net als op andere gebieden – een scherp omslagpunt zal komen in de benadering van ziekte en ouderdom.
Er is bijvoorbeeld steeds meer aandacht voor het stoppen van verouderingsziektes (als kanker, diabetes en nierziekten) met preventieve geneeskunde.
Voor altijd 30
Zeer recent vonden wetenschappers patronen voor ziekte en gezondheid in rondwormen. Onderzoekers van Stanford zien een manier om de biologische klok langzamer te laten lopen en de ‘fountain of youth‘-pil Metformin wordt inmiddels getest op mensen. En in mijn blog over CRISPR kun je lezen dat er al volop met DNA wordt gesleuteld.
Biomedicus Aubrey de Grey beweert zelfs: “Ouderdom is een ziekte. Als je mensen gezond blijft houden, neemt het risico om te sterven niet elk jaar toe, zoals nu het geval is. In de toekomst blijft iedereen ongeveer 30 jaar”.
Een interview met deze immortalist zie je in VPRO’s aflevering van ‘De volmaakte mens’.
It’s cool to be old
Jammer. Als die pil er over 30 jaar is, ben ik 95! Stokoud en rimpelig dus.
Dat is juist goed, want ‘oud zijn wordt cool’, voorspelt forecaster Antoinette van den Berg. ‘The Lady in Blu’ – vanwege haar blauwe haar – reist de wereld over om toekomstige trends met het bedrijfsleven te delen.
“Nu worden rimpels nog veracht. Iets dat je moet bestrijden met Botox, fillers en plastisch chirurgie. En wat krijg je? Uniformiteit. Iedereen ziet er hetzelfde uit. Te grote ogen, te grote lippen en te grote borsten,” vertelt ze me in een telefoongesprek.
Ze vervolgt: “Het is echt iets Westers, dat we rimpels lelijk vinden. Oude Indiase of Afrikaanse vrouwen met rimpels, vinden we prachtig om te zien. Zeggen we dat zij plastisch chirurgie nodig hebben?”
“Oud worden is een fase van transformatie. Vooral mensen tussen 45 en 55 jaar hebben het daar knap lastig mee. Het is een kwestie van accepteren dat je nu eenmaal ouder wordt. Als je tegenwoordig zonder Botox en plastische chirurgie aan ‘de andere kant’ bent aangekomen, mag je trots zijn op jezelf.”
Oud en in the picture
“In het Westen ligt het schoonheidsideaal tussen de 15 en 25 jaar. Wij denken dat dit vast ligt, maar dat is niet zo. Dit beeld verandert met de tijd, kijk maar naar de vrouwen in kunst. Er komt een andere perceptie van schoonheid. Mooi, mét rimpels.”
“Die verschuiving van het schoonheidsideaal is al aan de gang. Omdat we langer doorwerken, komen er steeds meer oudere rolmodellen op top-posities. Ik zag laatst een foto van model Linda Rodin. Niet geforceerd, met blote voeten op de grond. Een oudere, Westerse vrouw zó afgebeeld? Dat heb ik nog niet eerder gezien.”
Au pair er uit, oma er in
“Wat ook helemaal hip wordt, is een oudere in huis nemen. Het wordt sociaal maatschappelijk ‘in’ om de wijsheid van oudere mensen te waarderen. Zij zullen dan ook gezien worden als rijke aanvulling van het gezin. Er is wel ruimte voor de au-pair, waarom dan niet voor oma?”
Stokoud én cool, hoe doe je dat?
– Film: Advanced Style
Film over het leven van zeven vrouwen van 62 tot 95 jaar. Met hun stijl en levenskracht hebben ze een unieke kijk op ouder worden en de obsessie om jong te blijven.
Gebaseerd op Ari Seth Cohen’s blog met dezelfde naam.
– Boek: Aging
De adembenemende race tegen de klok door wetenschappers en de doorbraken in de laboratoria, brengen de eeuwigheid dichterbij. Zullen wij het nog meemaken dat ‘mensenleven’ en ‘oude dag’ een andere betekenis krijgen?
Hét antwoord op deze vraag, inclusief onmisbare aanwijzingen en tips voor hen die ook op hun ‘oude dag’ nog volop van het leven willen genieten, vind je in het boek Aging van Elles Lalieu. (6,90 bij Bol.com)
– Boek: Oud worden zonder het te zijn
De oudste mens aller tijden is 122 geworden. En de eerste die 135 wordt, is al geboren. Wat betekent dat voor de kinderen van nu? Weten zij dat ze eeuweling worden? Beseft een 70-jarige dat hij nog maar net komt kijken?
Oud worden zonder het te zijn is hét boek over hét onderwerp van de 21ste eeuw. Het boek ‘oud worden zonder het te zijn‘ belicht onze levensloop van alle kanten – van biologie en geneeskunde tot zorg en maatschappij. (8,35 bij Bol.com)
– Boek: Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83 1/4 jaar
Hendrik Groen mag dan oud zijn, hij is nog lang niet dood en niet van plan zich eronder te laten krijgen. Technisch gesproken is hij bejaard. Maar waarom zou het leven dan alleen nog maar moeten bestaan uit koffiedrinken achter de geraniums en wachten op het einde? Winnaar NS Publieksprijs 2016: Pogingen om iets van het leven te maken. (18,99 Bol.com)
Lang zal ze leven?
Joepie, ik kom op mijn 45ste nog maar net kijken! Vitaal oud worden wil ik wel.
Maar 1000 jaar leven of voor altijd 30 zijn? Ik weet het niet…
Jij?