Deze donkere dagen heb ik af en toe best last van de ‘winterblues’. Mijn dochter heeft moeite met inslapen. Wat we nodig hebben is lichttherapie! Een perfecte reden om AYO te proberen: een wearable waarmee je je slaappatroon kunt reguleren en je meer energie krijgt. Volgens de makers – geholpen door een professor van het Erasmus MC – helpt AYO zelfs tegen jetlag. We zijn benieuwd!

Niet meer depri via algoritmes en chronobiologie

Als de dagen korter worden en je vaker binnen bent, zie je maar heel weinig daglicht. Mensen die daar gevoelig voor zijn, krijgen last van een ‘winterdepressie’ of de ‘winterblues’. Lichttherapie is dan dé oplossing om toch aan genoeg licht blootgesteld te worden.

Er zijn verschillende soorten lichttherapie. Je kunt natuurlijk voor een lichtbak met daglichtlampen gaan zitten of een lamp gebruiken die je ’s ochtends helpt bij het wakker worden (die laatste vind ik zelf heel fijn).

Er bestaan zelfs moderne staande daglichtlampen voor in huis. Maar nu is er dus ook AYO, een lichttherapie wearable. Loïs en ik testen hem uit!

ayo-telefoons

AYO bestaat uit een lichttherapie-bril en een app.

Wat AYO doet:

 • Slaap optimaliseren
  AYO is gebaseerd op het laatste onderzoek op het gebied van chronobiologie (de regulatie van je biologische klok). Je biologische klok en je levensstijl lopen meestal niet synchroon, waardoor het moeilijk is om in slaap te vallen en wakker te worden wanneer je wilt. Met de slimme algoritmes van AYO kun je jouw biologische klok aanpassen aan je levensstijl, zodat je makkelijk in slaap valt en vol energie uit bed springt.
 • ayo-case

  De bril blijft in de ‘oplaad-hoes’ enkele dagen geladen.

  Je energie een boost geven
  Heb je een energiedip? Of heb je even meer energie nodig, voor een meeting, een wedstrijd of om tijdens het uitgaan niet in de slaap te vallen? Door je zelf voor een korte periode aan blauw licht bloot te stellen verhoog je je energielevels en gemoedstoestand, zodat je optimaal kunt presteren. Je voelt de energie-boost vrijwel direct; het onderdrukt de aanmaak van melatonine en stimuleert de aanmaak van cortisol – je “sta op en gaan!”-hormoon. Het blauwe licht is niet hinderlijk, het schijnt niet direct in je ogen maar in het perifere gedeelte van je ogen, waardoor je tijdens het dragen gewoon je ding kunt doen.

 • Jetlags voorkomen
  Voor mensen die veel reizen kunnen jetlags erg vervelend zijn. Na een lange reis duurt het even voor je hersteld bent. Via algoritmes stelt AYO – op basis van je vluchtschema en je persoonlijke profiel – een programma samen, waardoor jetlags verleden tijd zijn.

AYO REVIEW

Hoe het hoort:

 • Maak een profiel aan
 • Kies een programma
 • Draag AYO

Hoe het ging:

ayo-pakket

Het AYO-pakket

Maak een profiel aan:
Easy peasy! De app leidt je eenvoudig door de stappen.

Bovendien kun je ook nog de (duidelijke) quick start guide en de bijgeleverde handleiding volgen.

Ik maak voor mijn dochter een profiel aan met haar huidige én gewenste slaap- en waaktijden.

We vinden het best shocking dat ze door-de-weeks en in de weekenden slechts 2(!) uur daglicht ziet. De rest van de tijd is ze thuis en op school.

Kies een programma:
Haar programma staat in de app. Om het slaapritme te optimaliseren heeft ze ’s ochtends vroeg 30 minuten lichttherapie nodig. Zelf kies ik voor een dagelijkse ‘energy boost’ van 30 minuten.

AYO

Je kunt gewoon pannenkoeken bakken…

Draag AYO:
De bril is inderdaad niet hinderlijk. Je kunt alles blijven doen: huiswerk maken, koken, TV kijken… want het licht schijnt niet in – maar over je ogen.

De rest van de familie wil AYO natuurlijk ook een keer proberen. We lopen dan ook regelmatig als futuristische Robocops door het huis.

Wat vinden we er van?

Voor mijn dochter geldt dat ze – als ze werkelijk haar slaapritme wil aanpassen – ook ’s weekends vroeg de bril moet dragen. Dat hebben we niet gedaan.

Toch merkt ze al na drie dagen wel degelijk resultaat. Ze valt sneller in slaap. “Ik ben nu niet alleen fysiek, maar ook mentaal moe”, zegt ze.

ayo

…of Snapchatten.

Zelf vind ik de energy boosts heel fijn. Na zo’n boost voel ik me inderdaad energieker.

Wat we vooral prettig vinden, is dat we alles kunnen blijven doen. We merken niet eens dat we de bril dragen.

Conclusie: het is een slim product en het werkt! Daarmee is AYO helemaal CoolhuntMom-proof.

Wat kost AYO?

De prijs voor AYO is €299,00. De Bril is verkrijgbaar bij Brainfitness (ook de makers van meditatietool Muse).

See you here,
CoolhuntMom

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren