Ik ben op zoek naar een baan, en begeef mij sinds kort dagelijks even in de wereld van recruiters, job-alerts en vacaturesites. In vacatureteksten lees ik termen als ‘hands-on teamplayer’, ‘jong en dynamisch bedrijf’ en ‘geen 9-tot 5-mentaliteit’. Wat betekent dit? Bij ons heb je 24/7 stress? Back-off, jij 40-plusser? Wij werken alle weekenden door? Als het aan start-up Spielwork ligt, gebruikt in de toekomst geen enkel bedrijf meer van dit soort holle frasen in vacatureteksten.

Vage vacatureteksten

Het blijkt dat 75 procent van de werknemers eigenlijk niet weet wat ze dagelijks gaan doen, als ze aan een nieuwe baan beginnen. Hierdoor ligt de kans op een mismatch op de loer, met hoge kosten tot gevolg.

Een hoogopgeleide werknemer die vertrekt omdat het werk tóch niet voldoet aan de verwachtingen, kost een bedrijf tussen de 30.000 en 100.000 euro om te vervangen.

Het eerlijkste job-board van Nederland

Ondernemer Manus Aa van start-up Spielwork vond de traditionele vacature opnieuw uit: niet tekstueel maar visueel, niet generiek maar concreet en geen verkooppraatjes maar transparantie.

Volgens Manus zie je op Spielwork wat een baan écht inhoudt. Zo begin je als werkzoekende zonder verkeerde verwachting aan een baan, en trekken bedrijven werknemers aan die beter bij ze passen (en dus langer blijven).

Salaris: marktconform

Manus kwam op het idee voor Spielwork toen hij anderhalf jaar geleden aan het rondkijken was naar andere banen.

“Het viel me op dat vrijwel elke vacature er hetzelfde uitzag; generieke verkoop​teksten en bullet-points met taken en vereisten. Oké, dacht ik, maar wat houdt die functie nou eigenlijk in? Wat doe je op een dag? Welke dagen zijn leuk? En welke de mindere? Wat ga ik verdienen? 99 procent van de vacatureteksten geeft hier geen antwoord op.”

Vacatureteksten 2.0

Spielwork gaat het helemaal anders doen. Eerlijkheid duurt het langst, en daarom onderzoeken de vacaturemakers eerst zelf wat de baan inhoudt.

vacatureteksten

Oprichter Manus Aa: “We werken alleen met bedrijven die transparant durven zijn.”

Zij praten niet alleen met de recruiter, maar vooral ook met de werknemer in de functie. Vervolgens maken zij content die een zo visueel en realistisch mogelijk beeld creëert, met infographics, foto’s en video’s.

vacatureteksten

Via infographics, interviews, video’s en foto’s krijg je een zo realistisch mogelijk beeld van de baan.

“We werken alleen met bedrijven die transparant durven zijn. Je ziet altijd wat het salaris is, hoeveel uur je werkt en hoe je werkweek wordt. Zo maken we vacatureteksten die laten zien wat een functie echt inhoudt, en verder gaan dan termen als ‘dynamisch’ en ‘marktconform’.”

Laat je vacatureteksten disrupten

Wil je de vacatureteksten van jouw organisatie future-proof laten maken? Op de website van Spielwork lees je hoe het werkt.

Jammer voor mij, Spielwork richt zich voorlopig alleen op bedrijven die op zoek zijn naar pas-afgestudeerde millennials en jonge mensen met enkele jaren werkervaring.

Wie weet wordt de Spielwork-aanpak in de toekomst wel standaard. Ik hoop het! Zelf bekijk ik ook liever een video of een mooie infographic, dan een saaie opsomming…

See you here, 
CoolhuntMom

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren