Als je met je gezin een rondreis maakt, boek je die dan bij een organisatie of regel je het zelf? Voor onze rondreis in Western USA koos ik voor het laatste. Vanwege de voorpret, maar ook om de prijs laag te houden. Ik geef je mijn tips voor tactieken, slimme websites en apps waarmee je al snel honderden euro’s bespaart.

5 Slimme tips bij het boeken van een reis

#1: Sluit een reisverzekering af

Niet het leukste werk – en vaak iets wat mensen vergeten te regelen. Doe het toch maar. Ik kwam een familie tegen waarvan de hele auto was leeggehaald. Inclusief alle koffers! Niet verzekerd. Reken maar uit…

tips-zelf-reis-boekenKort- of doorlopend?

Ik heb zelf een doorlopende reisverzekering. Via de annuleringsverzekering (niet vergeten aan te zetten), zijn mijn vliegtickets automatisch verzekerd. Je kunt er ook voor kiezen om een specifieke reis te verzekeren. Op de pagina van Centraal Beheer lees je het verschil tussen een doorlopende en een kortlopende reisverzekering.

#2: Boek op een doordeweekse dag

Bij het zoeken naar vliegtickets zie je dat precies dezelfde tickets een dag later opeens veel duurder zijn geworden. Lang dacht men dat dat iets te maken had met de cookies op je computer, maar dat is inmiddels achterhaald.

Fluid pricing

Welke algoritmes dan wél de prijs van vliegtickets bepalen, blijft onduidelijk. Maar in elk geval maken vliegmaatschappijen gebruik van fluid pricing. Op tijden dat veel mensen zoeken (in het weekend en vlak voor een vakantieperiode bijvoorbeeld) zijn de prijzen hoger dan bijvoorbeeld op een dinsdagochtend in januari. Doe er je voordeel mee!

#3: Zoek vanuit een een ander land

Ook al zijn prijsstijgingen via cookies inmiddels achterhaald, toch neem ik het zekere voor het onzekere. Het zoeken naar – en boeken van – hotelovernachtingen en vliegtickets doe ik via een VPN-dienst (VPN staat voor Virtual Private Network).

tips-vakantie-noemen

Met app ‘TunnelBear’ surf je anoniem.

Anoniem surfen via een app

Een VPN-dienst verbergt tijdelijk je IP-adres, waardoor je privé op het internet kunt surfen. Ik gebruik de gratis app ‘TunnelBear‘.
Deze app werkt heel gemakkelijk: je installeert het programma, meldt je aan en klaar is de VPN-verbinding. Via de ’tunnel’ zoek ik de ene keer vanuit de USA en de andere keer vanuit Japan. Knappe luchtvaartmaatschappij of hotel-aanbieder die mij hogere prijzen weet aan te smeren!

#4: Check verschillende websites

Kijk eens een periode naar vliegtickets op verschillende websites. Eén keer per week bijvoorbeeld. Dan zie je al snel wat er voor de tickets wordt gevraagd en herken je het als er een goede deal voorbij komt.

Bespaar honderden euro’s

Voor mijn reis gebruikte ik vergelijkingssites SkyScanner en Kayak. Ook keek ik regelmatig bij de luchtvaartmaatschappijen zelf. Ongeveer 4 maanden voor mijn USA-trip zag ik opeens een goede prijs voorbijkomen. Meteen geboekt! Deze tactiek bespaarde me 800 euro voor vier tickets.

#5: Puntjes sparen

Oer-Hollands en hartstikke ouderwets, maar het werkt. Bij een lange rondreis heb je al snel een stuk of 20 hotelovernachtingen. Ik reserveerde er 10 bij één aanbieder die het goedkoopst was: Hotels.com. Via een spaarpuntensysteem was de 11e overnachting gratis. Scheelde ook weer bijna 200 euro.

Wat zijn jouw tips?

Ik kan nog véél meer tips opnoemen, maar die komen wellicht later nog wel een keer. Ken jij handige websites of apps die je kunt gebruiken bij het boeken van een reis? Ik hoor ze graag van je!

See you here,
CoolhuntMom

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren