Ik zou best wel zelf zonne-energie willen opwekken. Maar vanwege de ligging is mijn dak niet zo geschikt voor zonnepanelen. Schijnbaar geldt dit voor 7 miljoen (!) van de 8 miljoen huishoudens in Nederland. Persoonlijk vind ik zonnepanelen ook nog eens spuuglelijk. Is daar nou niets op te vinden? 

Je kunt m’n dak op!

zonnepanelen

Zou iemand dit wél mooi vinden?

De meeste consumenten (ik ook) nemen stroom af bij één van de grote energieleveranciers. Maar er zijn alternatieven. Energie uit wind, water, biomassa of zon. Daar willen we natuurlijk met z’n allen naar toe.

Wat mij persoonlijk tegenhoudt om voor groene stroom te kiezen, is de wetenschap dat ik bij mijn energieleverancier gewoon meer betaal voor grijze stroom met een groen etiket: de zogenaamde groengewassen grijze ‘sjoemelstroom’.

Ja dáááág.

Zonnepanelen van de toekomst

Zonnepanelen op je dak is een interessante investering. Een paneel levert wel 7 tot 8 procent rendement op. Maar er zitten ook nadelen aan. Het is gedoe om het te regelen, ze zijn lelijk en wat doe je met je zonnepanelen als je verhuist?

Elon Musk ontwikkelde de perfecte oplossing: de elegante “Tesla solar tiles’. Dakpannen in alle soorten en maten, die zonne-energie kunnen opwekken.

Maar voor dat Tesla’s ‘Solar Tiles in Nederland verkrijgbaar zijn, zijn we jaren verder. En behalve dat, worden ze alleen geplaatst op nieuwe huizen. Niet handig voor mij dus.

Zonne-energie zonder zorgen

Er zijn ook alternatieven. Bij energieleverancier Vrijopnaam bijvoorbeeld, kan ik direct beginnen met zelf opwekken van zonne-energie. Niet op mijn eigen dak, maar met zonnepanelen ergens anders in Nederland.

Het financieel rendement van het huren van deze zonnepanelen zou 4 á 5 procent zijn. En als ik er vanaf wil, krijg ik mijn inleg weer terug. Daar wil ik meer van weten. Ik bel met Bas Wijnen, de eigenaar van Vrijopnaam.

Hij vertelt me dat zijn bedrijf zich richt op mensen die:

  • bewust kiezen
  • initiatief nemen
  • niet afhankelijk willen zijn van anderen
  • het leuk vinden om zelf energie op te wekken
  • met een betere toekomst bezig zijn

Hij heeft mijn aandacht…

Een eigen huis, (g)een plek onder de zon

Bas legt uit: “Wij zijn helemaal vóór zonnepanelen op het dak. Daar haal je ook het meeste rendement uit. Maar voor veel mensen is dat gewoon niet mogelijk. Bijvoorbeeld omdat ze in een flat wonen, of in een huis met een rieten dak.

Groen, goedkoop en geen gedoe

Bij ons kun je zonnepanelen ‘huren’, met een financieel rendement van 4 á 5 procent. Het werkt zo: je koopt één ‘Paneelopnaam’ voor 99 euro. Het zonnepaneel levert meer op, dit verschil is jouw besparing. De inleg wordt per heel jaar afgeschreven, 11 euro per jaar dus. Mocht je na 3 jaar naar het buitenland verhuizen of van het contract af willen, dan krijg je per paneel – boetevrij – 66 euro teruggestort.”

Zijn zonnepanelen dan tóch iets voor mij?

Ik deed de test op de website van Vrijopnaam. Volgens de berekening is mijn huishouden zelfvoorzienend (stroom en gas) met 17 zonnepanelen. Ik krijg één paneel gratis.

Met een inleg van 1.584 euro ben ik volledig zelfvoorzienend en heb ik negen jaar groene stroom. Een besparing van 1.275 kilo steenkool per jaar, staat er bij.

De besparing op mijn energierekening is 255 euro per jaar, mijn maandbedrag wordt 126,63 euro.

Ik mag niet meer panelen ‘kopen’ dan ik voor eigen gebruik nodig heb. Daarbij word ik niet echt eigenaar van de panelen, maar van de elektriciteit die de zonnepanelen produceren. Via een app kan ik zien hoe ‘mijn panelen’ het doen.

Natuurlijk kan ik ook 2, 5 of 7 panelen ‘kopen’ en de rest van de zonne-stroom bij Vrijopnaam afnemen. Dan krijg ik gegarandeerd 100% zonne-energie uit Nederland, zonder winstmarge.

 

zonnepanelen

Waar zit het addertje?

Alle subsidies op de zonnepanelen komen rechtstreeks ten goede aan de klant. Vrijopnaam verdient zijn geld met de 6,25 euro aan leveringskosten per maand.

“Deze kosten betaal je bij je huidige leverancier ook, alleen zetten zij vaak óók een winstmarge op de geleverde energie”, aldus Bas Wijnen. Geen addertje dus, voor zover ik kan zien.

Bas heeft me wel aan het denken gezet. Het lijkt nu heel eenvoudig om over te stappen op zonne-energie. Eigenlijk heb ik geen excuus om nog langer ‘grijze stroom’ te kopen.

Wat denk je, zal ik het gewoon doen?

See you here,
CoolhuntMom