Een grote wens van mijn man Ralph is een eigen pizza-oven in de tuin. Onze kinderen (en mijn man uiteraard) vinden pizza heerlijk en dan natuurlijk een pizza met mooie bruin gekleurde, knapperige randen en goed gesmolten mozzarella. Het liefst maken we zo’n pizza zelf, maar een oven thuis kan de juiste hoge temperatuur niet bereiken.

Doe mij maar een moderne pizza-oven

Een échte pizza heeft hoge temperaturen nodig. Om een heerlijke knapperige bodem te krijgen is het nodig dat het vocht in het deeg snel wordt omgezet naar stoom, zodat luchtbellen in de korst ontstaan. Op lage temperaturen gebeurt dit niet, met een wat slappe pizza-bodem tot gevolg.

Ook smaken en aroma’s blijven beter bewaard als de groenten en mozzarella korte tijd op hoge temperatuur worden gebakken. De groenten worden dan lekker knapperig en de mozzarella smelt op een prachtige manier zonder ’taai’ te worden (bron: pizzapassie.nl).

Pizza-weetje:
Volgens de pizza-wet in Napels moet een pizza op 480 ºC gebakken worden.

Een pizza-oven in de tuin metselen hoeft niet meer

Tot voor kort had je een ‘nostalgisch’ uitziende gemetselde oven in de tuin nodig om een pizza thuis te kunnen bakken. Door de ronde vorm van deze oven en de ovenstenen, is het mogelijk om de hoge temperaturen te halen.

Mijn man heeft echter pech dat ik van strak en modern hou. Je begrijpt het natuurlijk, zo’n oven komt er niet in!

Twee innovatieve pizza-ovens:

– De Chadwick pizza-oven

Chadwick pizza-oven

Chadwick pizza-oven, bron: Chadwick

Daniel Chadwick is vanaf 1995 bezig met dezelfde vraag: Waarom kan ik niet thuis een ‘echte’ pizza bakken? Na jaren van ontwerpen en het onderzoeken van allerlei technieken is het gelukt.

De vorm van de Chadwick oven – gecombineerd met een poreuze binnenkant – maken het mogelijk om de perfecte pizza te bakken op een gasfornuis.

Vind je het design ook niet prachtig?

Voor mij een extra reden om hebberig te worden. Verkrijgbaar bij Harrods voor £385.

Wil je nog meer weten over de ontwerper Daniel Chadwick, kijk dan naar deze interessante documentaire.

Pizza-weetje:
Pizza Margherita is vernoemd naar de Italiaanse koningin Margherita die in 1889 voor het eerst een pizza at in Napels. De ingrediënten zijn gebaseerd op de kleuren van de Italiaanse vlag (tomatensaus, mozzarella en basilicum).

– De draagbare pizza-oven Roccbox

Roccbox pizza-oven

Roccbox pizza-oven, bron: Roccbox newsroom

Deze pizza-oven zet je zo in de tuin en breng je door de gas- of houtbrander in 15 minuten op temperatuur (500 ºC). Dit crowdfunding project is met 1000% funding en ruim 2000 backers op Indiegogo een groot succes.

Pizza-oven Roccbox kost (inclusief verzendkosten) iets onder de 600 euro.

Tip: Bij Bol.com zijn ook best goede pizza-ovens en leuke accessoires verkrijgbaar: Zoekresultaten voor ‘pizza oven buiten’

En, heb jij nog lekkere pizza recepten?

See you here,
CoolhuntMom