Wat doe je als je stad zo vol staat met verkeer, dat je eindeloos in de file staat? Fietsen! Maar wel op een fiets die schone lucht afgeeft, zodat je niet stikt in de smog. Rijden we straks allemaal gratis op zo’n cleantech leenfiets?

Smog-vrije fiets als luchtreiniger

De Nederlandse designer Daan Roosegaarde bedacht de smog-vrije fiets.

Dit is een innovatieve fiets die verontreinigde lucht ‘inhaleert’, schoonmaakt en vrijlaat via een filter in het stuur, dat wordt aangedreven door de pedalen. Op deze manier rijdt elke gebruiker van de smog-vrije fiets in een bubbel met schone lucht.

smog-vrije fiets

Introductie smog-vrije fiets. World Economic Forum – Annual Meeting of the New Champions in Dalian, People’s Republic of China 2017. Copyright: World Economic Forum / Benedikt von Loebell.

Witte fietsenplan re-invented

Lekker boeien? Niet als je in Beijing woont! Want daar is het verkeer zo druk en de lucht zo verontreinigd, dat dit plan vast een enorm succes wordt.

Zéker nu Daan Roosegaarde samenwerkt met designplatform Tezign en ofo, China’s grootste en snelstgroeiende fietsendeel-platform.

Ofo heeft nu al over de 20 miljoen gebruikers, meer dan 6 miljoen fietsen en verwacht nog dit jaar door te groeien naar zo’n 20 miljoen(!) fietsen.

Eigenlijk waren de Provo’s met hun ‘witte fietsen-plan’ hun tijd ver vooruit:

De fiets is terug in China’s straatbeeld

Ofo is hard bezig met het ‘disrupten’ van de taxi-wereld. In plaats van een taxi te nemen (en in de file te staan), ‘leen’ je in China via een app een fiets om naar de metro of het busstation te komen. Dat is nog vaak gratis ook.

Op je bestemming aangekomen zet je de leenfiets gewoon neer, waarop iemand anders hem kan gebruiken.

Nooit meer een gejatte fiets

Op dit moment verovert ofo de wereld. Het bedrijf wil – nog voor het eind van dit jaar – 200 steden van fietsen voorzien. Impressive!

Ik ben benieuwd wanneer ofo naar Nederland komt. In een persconferentie op het World Economic Forum laat Roosegaarde weten dat hij verwacht nog dit najaar te kunnen starten met de implementatie van zijn smog-vrije fiets, dus wie weet…

Cleantech

Roosegaarde zal echt het smog-probleem niet oplossen, maar alle beetjes helpen nietwaar?

Net als zijn Smog Free Tower is ook de smog-vrije fiets weer een mooi voorbeeld van een slimme en energie-vriendelijke oplossing. Ik vind het weer briljant bedacht!

See you here,
CoolhuntMom

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren