Heb je de digitale make-up van Lady Gaga bij de Grammy’s gezien? Wow! Ik dacht; stel dat ik nooit meer make-up op mijn gezicht hoef te smeren, dat scheelt tijd en is nog beter voor mijn huid ook. Als het nu al mogelijk is om digitale make-up op een gezicht te projecteren, kunnen we ons dan in de toekomst opmaken via een app? Lijkt me super, even een leuk make-upje projecteren en feesten maar!

De digitale make-up van Gaga

Bij de uitreiking van de Grammy’s veranderde Lady Gaga in Ziggy Stardust. Omdat ik meer wilde weten over de techniek achter deze Bowie-transformatie, ging ik op zoek naar de digital artist van deze productie. Ik vond hem; het is Nobumichi Asai, een creative director uit Japan.

Face tracking en 3D projection mapping

Nobumichi Asai maakte een prachtige film over digitale make-up met face tracking en 3D projection mapping. In ‘Connected Colors’, zie je hoe het in zijn werk gaat. Eerst maakt men een 3D-scan van het gezicht van een model. Vervolgens ontwerpt het team de graphics in 3D. Deze worden tenslotte op het gezicht geprojecteerd. Alles in real-time, dus ook als het model beweegt.

Met zijn film beeldt Asai uit dat de mens een natuurlijk verlangen heeft naar harmonie en samenwerking met al het leven op aarde. Klinkt een beetje hoogdravend misschien maar wie weet werkt het wel enorm helend, zo’n mandala op je gezicht! Zeker met zo’n ontspannend Zen-muziekje erbij…

Kijk zelf maar:

Oké, waarschijnlijk zijn we nog ver verwijderd van make-up via een app. Maar als iemand het voor elkaar krijgt om digitale make-up op de markt te brengen is het wel Kat von D., de übercoole tatoeëerster uit Californië.

Naast haar beroemde tattoo-shop High Voltage en haar televisiewerk (Miami Ink, LA Ink) heeft zij een eigen make-up lijn bij Sephora.

Kat von D. heeft in elk geval de guts, de know-how en de connecties. Bij de lancering van haar merk in Spanje gaf ze een projection mapping show voor honderden fans, die niet wisten wat ze zagen:

Heeft digitale make-up de toekomst?

Natuurlijk hou ik je op de hoogte als er ontwikkelingen zijn op het gebied van face projection en face mapping. Een voordeel: digitale make-up loopt misschien niet altijd helemaal synchroon, maar in elk geval nooit uit!

See you here, 
CoolhuntMom