We weten gerust wel wat er in een frikandel of een kroket zit. En toch eten we ze. Zou je een ‘schone’ hamburger eten, als je weet dat hij gemaakt is van kweekvlees uit een laboratorium? Of één van plantaardig ‘vlees’, dat bloedt als een rund? Deze week schrijf ik over vlees dat beter is voor de wereld, mens en dier.

(On)mogelijke hamburgers

De vleesindustrie als vervuiler

Even de feiten over vlees op een rij:

  • De wereldwijde veehouderij is verantwoordelijk voor 14,5 % van alle uitstoot van broeikasgassen. Dat is net zoveel als alle transport bij elkaar.
  • Ca. 25% van het wereldwijde drinkwater gaat naar de productie van dierlijke producten.
  • Veehouders zijn verantwoordelijk voor 80% van de ontbossing in het Amazonegebied.
  • De vee-industrie is de grootste veroorzaker van de vervuiling van rivieren en kustwateren met fosfaat en stikstof.
  • In 2050 ligt de vraag naar vleesproducten 70% lager dan nu.

Bron: VN Voedsel- en Landbouworganisatie

Zo kan het natuurlijk niet langer! Gelukkig zijn er mensen die werken aan een oplossing.

Twee initiatieven voor beter vlees

– ‘The Impossible Burger’

‘The Impossible Burger’ is de enige plantaardige burger, die precies lijkt op vlees. Maar dan zonder hormonen, antibiotica en kunstmatige smaakstoffen.

In rauwe vorm heeft dit vlees de textuur van rundergehakt. Ook ruikt het als vlees. Het bloedt zelfs! Blijkbaar wil de mens dat?

De ‘Impossible Burger’ wordt geserveerd in drie top notch restaurants in Amerika. In de toekomst is deze hamburger gewoon in de supermarkt verkrijgbaar.

Ga je binnenkort naar San Francisco of New York? Dan kun je hem hier proeven.

– Kweekvlees

toekomst-kweekvlees

Kweekvlees. Bron: Universiteit van Maastricht.

Hoogleraar Mark Post (alias de vleesprofessor) is de bedenker van zogenaamd ‘kweekvlees’: in het lab gekweekte spiercellen.

Met kweekvlees is het mogelijk de groeiende wereldbevolking te blijven voeden, zonder schadelijke bij-effecten van de vleesindustrie én zonder dat iedereen vegetariër hoeft te worden.

Nerveuze chef

De eerste kweekvlees-burger werd in 2013 in een kookshow aan de wereld getoond. Een nerveuze chef (de hamburger was bijna een kwart-miljoen dollar waard) bakte de burger voor een panel met fijnproevers. Ze vonden hem best lekker, maar wel een beetje droog. Dat heb je, met spiercellen…

Gedigitaliseerd vlees

Kweekvlees is veilig, efficiënt en duurzaam. Maar gaan we het ook eten?

Op ‘Get into the Future‘, zei Mark Post:

kweekvlees-eten

Early adopters willen kweekvlees proberen, blijkt uit een studie onder 115.000 Nederlanders.

“Bij vlees denken we onbewust aan stoere jagers, cowboys, vuur en barbecue. Het water loopt je in de mond! Die associatie hebben we niet met met mensen in witte jassen, veiligheidsbrillen en borrelende flesjes. De mens heeft een aversie tegen technologie in voeding. We denken al snel aan manipulatie, fraude en menselijke fouten. Niet echt bevorderlijk voor de eetlust…”

En toch willen early adopters best kweekvlees proberen. Mark Post en zijn start-up Mosa Meat zien dan ook mogelijkheden voor de toekomst. Hij verwacht binnen 3 à 4 jaar vlees te kweken in tanks “zo groot als een half Olympisch zwembad.”

Gepersonaliseerde kweekburger

“Om het vlees lekkerder te maken, kunnen we vetcellen toevoegen”, zegt Post. “Of we maken gepersonaliseerde mengsels die de gezondheid verbeteren. Door onverzadigde vetzuren of vitaminen toe te voegen, bijvoorbeeld. Vlees dat de cholesterol verlaagt, past helemaal in de trend van gepersonaliseerde producten”.

Meer weten? Hieronder vind je een lezing van Mark Post over kweekvlees (Universiteit van Nederland, 17 minuten).

Stamcelletje prik

Als het aan ‘de vleesprofessor’ ligt, heeft straks iedere wijk een eigen kinderboerderij met koeien, kippen en varkens. Kom je op zondag de dieren knuffelen, dan prik je meteen een paar stamcellen uit de bil van je lievelingskoe. En kweek je thuis lekker je eigen, biologische hamburgers.

Eet smakelijk!

See you here, 
CoolhuntMom

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren