Je herkent het vast wel: je ruikt een bepaalde geur en er komt een kraakheldere herinnering omhoog. Geur beïnvloedt ons op allerlei niveaus; het triggert herinneringen, emoties, en bepaalt blijkbaar of je die dure schoenen wél of niet koopt. Hier komt geurmarketing om de hoek kijken. Soms worden we letterlijk bij de neus genomen!

Je koopt met je neus

Onbewuste beïnvloeding van consumenten via beeld en geluid mag niet. Maar hoe zit dat met geur en geurmarketing?

Professor Li (Northwestern University in Chicago) onderzocht de onbewuste beïnvloeding van geuren die zó miniem zijn, dat mensen ze niet eens kunnen ruiken.

Jij bent niet aardig

In een experiment werden 31 mensen aan drie ‘geuren’ blootgesteld; een citrusgeur, een neutrale geur en een zweterige geur.

De deelnemers roken aan een buisje (met daarin één van de drie geuren die ze niet bewust konden ruiken) en drukten op een knop, waarop er een foto met een gezicht werd getoond. Vervolgens gaven ze aan hoe aardig de persoon op ze overkwam.

Deelnemers die onbewust de zweetgeur roken, vonden de persoon op de foto steevast minder aardig dan de mensen die citrus hadden geroken.

Maar: bij proefpersonen die bewust waren van de geur die ze roken, had de geur geen invloed op het ‘aardig vinden’. Dit experiment demonstreert de kracht van geur, op onbewust niveau.

Ik wil dat ze huilen bij take 3

Door een geur – ook één die je niet ruikt – aan een ruimte toe te voegen, zou je in theorie mensen rustig kunnen krijgen, gevechten kunnen uitlokken of mensen aan het huilen kunnen maken. Bij een zielige film bijvoorbeeld.

En: je kunt ze meer laten kopen.

Geurtalen en geurlogo’s

Het gebruik van geur om een product te verkopen wordt steeds vaker toegepast. Zeker nu merken kiezen voor een experience (een complete merkbeleving op alle niveaus: zicht, geluid, smaak, aanraking én geur).

Een beetje een merk heeft tegenwoordig een ‘geurlogo’. Tenminste, dat leerde ik op Get into the Future, waar ik in de pauze de geurlogo’s van Zwitsal, Volvo en Hartman van elkaar probeerde te onderscheiden.

Het geurlogo van Zwitsal herkent iedereen meteen. Het doet je denken aan je babytijd. Wist je dat Zwitsal voor volwassenen een veelverkocht parfum op Bol.com is? Ik niet!

geurmarketing

Slimme marketing: met de parfum en samenwerking met een wasmiddel bereikt Zwitsal nu ook volwassenen.

Het geurlogo van Volvo en Hartman haalde ik door elkaar, maar ik had het kunnen weten; Volvo ruikt meer naar hout en dennen (Zweden) en Hartman ruikt bloemig.

Merken gebruiken zogenaamde ‘geurtalen’ die je vast herkent:

  • Avontuur: zoutige lucht, zaagsel, modder, benzine, munt, kruiden.
  • Traditie: leer, hout, thee, wol, ceder, rozen.
  • Verzorging: Vanille, babypoeder, appels, kaneel, lavendel, katoen.
  • Stijl: wijn, parfum, sigarenrook, eik, whiskey.

De kracht van geurmarketing

In een studie met geurmarketing bij Nike, blijkt dat geur bij 80% van de mensen de koopintentie verhoogt. In een winkel die lekker ruikt, wil men 10 tot 20 procent méér uitgeven.

Doe dan maar die duurdere

Nike gebruikt dan ook een subtiele bloemengeur om je naar de duurdere schoenen te leiden. De hele ambiance van de winkel – met lichte wanden, zwarte accenten en rustige kleuren – zorgt er voor dat je je relaxed genoeg voelt om nét dat tientje meer uit te geven.

Nepkoffie

Bij Starbucks bestaat de merkbeleving uit donkergroene muren, houten tafels en stoelen, krijtbord-menu’s en zachte muziek. De geur van verse koffie die je ruikt, schijnt (soms) uit een geurmachine te komen. Had je niet gedacht he?

geurmarketing

Dacht je nou écht dat je de koffie rook, bij Starbucks?

Is het je wel eens opgevallen dat het in een Bouwmarkt naar versgezaagd hout ruikt, terwijl je geen zaagmachine ziet? Juist. Zo word je geïnspireerd om te beginnen met klussen. In Amerika althans…

Ga je binnenkort op vakantie? Ruik dan even in de lobby van je hotel. De geuren en muziek in hotellobby’s, zorgen er voor dat je er langer blijft hangen.

Zo gebruikt Holiday Inn een rozengeur voor huwelijken, een leer-achtige geur voor businessmeetings en een fruitige geur voor feestjes. Zelfs het chloor van het zwembad is niet echt, maar wordt ’s ochtends toegevoegd.

Geen stress in ons vliegtuig

Luchtvaartmaatschappijen gebruiken geur om je rustig te maken. Singapore Airlines heeft zelfs een gepatenteerde geur: Stefan Floridian Waters.

Deze geur wordt verspreid via de hete handdoekjes en de kleding van de stewards en stewardessen. Elke keer als ze langs lopen, ruik je het weer even. Je voelt je ontspannen en vliegt de volgende keer graag weer met deze maatschappij.

Denk je in het vliegtuig dan ook even aan mij?

See you here, 
CoolhuntMom

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren