X

Digitale ontwikkelingen, hou jij ze nog bij?

Oh mijn frustratie als TV, tablet of wifi het niet doet! Natuurlijk geef ik altijd die stomme apparaten de schuld. Na een avond ‘zonde van mijn tijd!’, ‘hoe kan dat nou?’ roepen en koppig weigeren hulp aan te nemen, blijkt het probleem meestal aan mezelf te liggen. Ik had de laptop moeten resetten, een app kunnen updaten of ik zat gewoon in het verkeerde account te prutsen. Hou jij digitale ontwikkelingen nog een beetje bij?

Ik smijt die telefoon het raam uit!

Uit onderzoek naar de digital skills van 1.007 Nederlanders, blijkt één op de zes moeite te hebben met digitale ontwikkelingen.

Van de 55-plussers geeft zelfs één op de vier aan nieuwe software, digitale apparaten en toepassingen lastig te vinden.

Ook voor jongeren zijn de resultaten opvallend: één op de vijf jongeren (18-24 jaar) is bang iets verkeerd te doen bij een probleem met een digitaal apparaat.

Gelukkig ben ik niet de enige die flipt

Meer dan de helft van de Nederlanders voelt zich gefrustreerd als mobiele apparaten niet doen wat ze willen; bij jongeren is dit zelfs 69 procent.

Hoe zelfredzaam zijn we?

  • Driekwart van de mannen zegt issues met mobiele apparaten het liefst zelf op te lossen
  • Ruim een kwart van deze mannen vindt dat zijn partner dat niet zelfstandig kan (mannen toch…)
  • Van de vrouwen zegt één op de drie weleens de neiging te hebben om een mobiel apparaat uit het raam te gooien als het niet doet wat zij wil (ha!)
  • Ruim één op de tien vrouwen verwacht dat haar partner alle problemen met mobiele devices oplost (dámes!)
  • Dertien procent van de ondervraagden schaamt zich wanneer hij of zij een klein probleem met een mobiel apparaat niet zelf kan oplossen. Ouderen meer (veertien procent) dan jongeren (tien procent).

Hulpeloos zonder internet

Bijna de helft van de Nederlanders zegt niet zonder toegang tot het internet te kunnen. Zonder internettoegang voelt meer dan één op de drie zich buitengesloten en een kwart zelfs hulpeloos.

Meer dan één op de tien jongeren voelt zich eenzaam zonder toegang tot social media. Daarom heeft zeventig procent van de Nederlanders overal in huis een goede wifi-verbinding.

Je eigen IT’er thuis

Studentaanhuis – de opdrachtgever van het onderzoek – levert computerhulp bij mensen thuis. Ze hebben ruim duizend deskundige studenten in dienst, die in de meeste gevallen per fiets naar hun afspraken gaan.

Ik vind het een sympathiek idee, studenten inzetten bij digitale problemen. Een IT-student weet alles over computers, tablets, smartphones, digitale televisies en slimme thermostaten. Zij doen werkervaring op en jij krijgt advies tegen een klein prijsje. Een win-win-situatie.

Deel je digitale frustratie!

Ik mag een lezer een computerprobleem-sessie aanbieden, dus grijp je kans! Wat is jouw digitale frustratie?

Reageer* hieronder of via FacebookTwitter of Instagram en wie weet fietst er binnenkort een slimme student bij je langs!

See you here,
CoolhuntMom

* reacties tot 20 september

BewarenBewaren

Irma Koorn: CoolhuntMom is een website voor families die future-proof willen blijven. Wil je als ouder een beetje bij de tijd blijven? Ik wel. Daarom onderzoek ik de laatste tech en innovatie voor mijn gezin. Lees mee en je hebt altijd wel iets cools te vertellen! Bovendien ben je voortaan óók helemaal future-proof. MOM'S EXPLORING THE FUTURE!

View Comments (5)

  • We hebben een winnares, via Instagram! Ze heeft al contact gehad met Studentaanhuis en haar computerprobleem zal nu snel worden opgelost. Bedankt voor jullie reacties!

  • Waarom zou je alles gebruiken, gebruik alleen datgene wat nodig is. Ik ben wel op de hoogte , maar doe zeker niet met elke nieuwigheid mee , nergens voor nodig. Ik ben 63jaar speel games en doe mijn administratie op internet

  • Heel herkenbaar allemaal! Ik ben zelf het type dat een 'aan-en-uit-knop' prima kan vinden. Maar daarna vind ik het al snel ingewikkeld. Ik vond een video programmeren al een hele challenge. Alle technologie daarna is voor mij rocket science ;). Soms komt een telefoongesprek op meerdere iPhones in ons gezin. Iets met koppeling in iTunes, the cloud, weet ik veel. Ik vind het vooral irritant en als het gebeurt weet ik voortaan wat ik moet doen: zoonlief of echtgenoot zo snel mogelijk inschakelen!

    • Dat gebeurt bij ons ook. Mijn man krijgt mijn berichten - via WhatsApp-gesprekken geloof ik : ) - en hij heeft geen idee van wie. Heel irritant. Wil je kans maken op een IT'er die dit probleem voor je komt oplossen of lukt het nog wel met inschakeling van man en zoon?

Related Post