Het antwoord op ‘wat wil je later worden?’ is helemaal niet zo makkelijk! Van onze kinderen heeft 1 op de 6 later een baan die nu nog niet bestaat. Mijn zoon denkt aan ‘iets met biologie of natuurkunde’ en mijn dochter aan ‘iets creatiefs als art director’. De verwachting is dat disciplines als technologie, wetenschap en design in elkaar overvloeien. Bestaan er dan nog wel banen voor biologen en art directors?

De banen van de toekomst zijn hybride

Als het goed is studeert mijn zoon over 6 jaar af (in 2023) en mijn dochter drie jaar later. Dit lijkt nog ver weg maar even ter illustratie; de introductie van de iPhone in Nederland was in 2008. Nog maar pas geleden! Onze manier van leven is sindsdien totaal veranderd.

Men voorspelt dat robotisering een nóg grotere impact heeft dan de komst van internet. Er gaan banen verloren, maar gelukkig komen er ook weer nieuwe bij. Daar kun je – samen met je kind – nú al rekening mee houden bij het kiezen van een vakkenpakket of studierichting.

Eén ding is zeker: in de banen van de toekomst zijn digitale vaardigheden en creatief denken enorm belangrijk.

Zes banen met toekomstperspectief:

banen-toekomst-robotica1. Robot ethicus

Geloof het of niet: robots zullen net zo snel inburgeren als de smartphone. Omdat robots geen moraal hebben, zijn er duidelijke regels en antwoorden op ethische vragen nodig.

Onlangs bezocht ik het ’toekomst café’ van collega tech-blogger Techionista. Daar sprak Aimee van Wynsberghe, zelf robot ethica.

Een paar voorbeelden uit haar werkveld:

  • Een chirurg opereert je via een robotarm en het gaat mis. Wie is er aansprakelijk?
  • De medicatie-robot geeft verkeerde medicijnen aan je oma. Wie heeft de fout gemaakt, de robot, de programmeur of het verzorgingshuis?
  • De huisrobot van een vriend maakt foto’s en video’s van jou en je familie. Wat gebeurt er met deze data? Is het de bedoeling dat we daar samen afspraken over maken?

Er zullen nieuwe regels en wetten komen, alles moet nog worden bedacht!

2. Fusionist

Een fusionist is iemand die werkt op het snijvlak van kunst, wetenschap, onderzoek en technologie. Een bruggenbouwer met passie voor toekomst, technologie en wetenschap.

Heeft iemand toevallig nu al een fusionist nodig? Ik hou me aanbevolen!

3. Augmented en virtual reality designer

Augmented en virtual reality zijn niet alleen belangrijk in de gaming- en entertainmentindustrie, maar ook in toenemende mate op het gebied van gezondheidszorg en in het onderwijs.

Er zijn creatieve denkers en multimedia-designers nodig, met kennis van de codeer-talen. Mensen die voor elke nieuwe toepassing weer een slimme oplossing weten te bedenken.

4. Avatar manager

avatar-designer-banen-toekomstSteeds vaker krijgen bekende persoonlijkheden een rol in een film, game of andere digitale media. Zo’n digitale afspiegeling van een persoon noem je een avatar.

Als beroemdheid zul je een communicatieprofessional nodig hebben, die nauwlettend in de gaten houdt hoe de avatar zich gedraagt in de digitale omgeving.

5.  Nanotech designer

Nanotechologie, het programmeren van DNA, 3D printen van organen met bioprinters… Voor deze toepassingen heb je kennis nodig van medische wetenschap, soft- en hardware. Geneeskunde meets informatica, bio-engineering en design!

6. Data analist

Door middel van het analyseren van algoritmes in data, speelt een bedrijf op jouw behoefte in (soms nog voor je zelf weet dat je die behoefte hebt).

Via simulatie is het mogelijk ‘fictieve gebruikers’ te maken, die een product reviewen of alvast op de reclamecampagne en de verpakking reageren, nog voor het product is gerealiseerd. Dit scheelt de fabrikant een hoop tijd en geld.

Bedrijven die de consument gepersonaliseerde en intelligente oplossingen blijven bieden, hebben de toekomst. En daarmee ook de banen in vakgebieden als machine-learning, data-analyse, simulatie en kunstmatige intelligentie.

Welke studie heb je nodig?

Van mij mogen ze het zelf weten hoor! Maar als mijn kinderen nu slim kiezen hebben ze niet alleen een studie in de richting die ze leuk vinden, maar later ook nog kans op een toffe baan. Bijvoorbeeld biotechnologie in plaats van biologie en multimedia design in plaats van grafische vormgeving.

Tip van mij: op de website studiekeuze123 staan alle HBO- en WO-studies die passen bij de interesse en de studierichting van je kind, inclusief het toekomstperspectief op de arbeidsmarkt.

Een dergelijke website voor MBO-studies vond ik overigens niet. Heeft iemand een idee?

See you here, 
CoolhuntMom

NB: Dit blog schreef ik naar aanleiding van ‘The most important design jobs of the future’ van FastCodesign.
Ook leuk om te lezen is het artikel ‘dit moet je studeren voor banen van de toekomst’ van RTL Nieuws.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren