CoolhuntMom-proof, Personal technology

Muse review: mediteren met ‘neurotech’

Ooit gehoord van neurotech? Dat is technologie die er voor zorgt dat je hersencapaciteit verbetert. Deze week ‘leerde’ ik mijn hersenen beter mediteren. Daarvoor gebruikte ik de Muse headband, een meditatie-tool die er voor zorgt dat je gedachten niet afdwalen. En dat is mooi want mijn brein staat bijna nooit stil. Zelfs niet tijdens een meditatie…

muse-vrouw

Verander je brein met Muse

Wetenschappelijke studies tonen aan dat focused attention en mindfulness vergaande veranderingen in het brein teweegbrengen. Door te mediteren leer je beter omgaan met afleiding en stress. Niet voor niets begeleid ik in mijn werk als coach regelmatig mensen ‘naar binnen’. Ik ben dan ook heel benieuwd naar dit product.

Zelf mediteer ik één keer in de week, na het sporten. Nou ja, als ik het haal dan he? Want als ik eerlijk ben is het eerder één keer per maand. Of twee maanden, of….

Smoesjes

Ik weet dat mediteren lastig kan zijn. Je hebt het druk, geen tijd, je vergeet het. En áls je dan mediteert, dwalen je gedachten regelmatig af. Ben je dan nog daadwerkelijk aan het mediteren of niet?

Bij mij komt er tijdens een meditatie in elk geval vaak een hele to-do list voorbij. En meteen erachteraan een innerlijke stem: “Geniet nou eens van je rust!”

Dááág meditatie.. volgende keer beter.

Realtime feedback

Op de website van Muse staat:

Muse zorgt ervoor dat je niet meer hoeft te gissen of je aan het mediteren of aan het piekeren bent, want de hoofdband geeft je realtime feedback over hoe goed je je aandacht op je ademhaling richt. Wanneer je afdwaalt, krijg je dit namelijk via feedbackgeluiden te weten. Zo helpt Muse je weer een ‘kalme staat’ te bereiken. 

Dat wil ik wel eens uitproberen!

Muse

De Muse headband

Review Muse headband

Dit schrijft de fabrikant:

Ontspan, waar en wanneer je maar wilt
De focused attention-oefening van de Muse headband zorgt er gelijk voor dat je ontspant, waardoor de fysiologische en emotionele response van stress minder wordt. Door te mediteren met Muse gaat de hartslag omlaag, ontspannen de spieren, wordt de ademhaling rustiger en daalt de bloeddruk.

Trainen verbetert je emotionele toestand
De Muse headband kan zowel interne als externe afleiding herkennen door naar jouw hersenactiviteit te kijken. Leren omgaan met emoties en gedachtes verbetert je zelfbewustzijn, een belangrijk onderdeel van emotionele intelligentie. Dit kan leiden tot verminderde emotionele reactiviteit en meer positieve emoties.

Langdurig gebruik levert permanente resultaten
Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat focused attention-meditatie, 20 minuten lang, drie dagen achter elkaar, al tot positieve resultaten leidt: verminderde pijn en angst, een verbeterde gemoedstoestand en een verlaagde hartslag. Studies die keken naar de langetermijneffecten van meditatie brachten nog meer voordelen in kaart. De dichtheid van de grijze stof in het brein werd groter, de uitdunning van de grijze stof in de prefrontale cortex werd verminderd, en de amygdala vertoonde minder activiteit (verhoogde activiteit is geassocieerd met stress en angst). Tot slot werd het immuunsysteem sterker. Kortom, het brein en lichaam worden door meditatie sterker en gezonder.

Muse wordt al snel een gewoonte
De app van Muse is makkelijk te gebruiken en motiveert je om te blijven trainen. Het gebruik van Muse is makkelijk te integreren in je dagelijkse routine. Je kunt al sessies doen vanaf 3 minuten.

Zo hoort het:

  1. Maak verbinding met je mobiele apparaat
    Sluit de Muse headband via Bluetooth op je smartphone of tablet aan. Je hoeft Muse slechts één keer handmatig te koppelen. Eenmaal gekoppeld zal Muse voortaan automatisch verbonden worden aan het laatst gebruikte apparaat.
  2. Volg de tutorial
    De eerste keer dat je de Muse headband gebruikt doorloop je een eenvoudige tutorial die je leert hoe je de hoofdband correct op doet, zodat Muse jouw hersenactiviteit goed kan lezen.
  3. Kalibreer
    Je brein verandert van dag tot dag. De Muse headband zal een momentopname maken van je brein in een actieve staat. Muse gebruikt deze momentopname om tijdens de oefening je hersenactiviteit beter te interpreteren.
  4. Mediteer
     Muse geeft jou realtime feedback over je meditatiesessie door hersenactiviteit te vertalen naar de geluiden van de wind. Wanneer je kalm en gefocust bent zal er een zacht briesje staan of gaat de wind zelfs helemaal liggen. Wanneer je brein actiever wordt zal de wind harder gaan waaien. Door de feedback leer je na verloop van tijd kalm te blijven en afleidingen te negeren.
  5. Bekijk je resultaten
    Na elke sessie krijg je informatie over jouw prestaties in de vorm van grafieken en diagrammen. Hou je progressie in de gaten en speel nieuwe opties vrij. Uit de grafieken is makkelijk af te lezen hoe jij het van moment tot moment hebt gedaan. Op basis van eerdere sessies geeft Muse je handige tips over hoe jij je toekomstige scores kan verbeteren.
  6. Volg je vooruitgang en bereik je doelen
    Jouw resultaten worden bewaard in je eigen privéaccount. Gebruik de app om je vooruitgang te volgen en nieuwe dingen over jezelf te leren. Muse geeft je doelen, uitdagingen en bonussen om naar te streven.
  7. Word na verloop van tijd beter
    De Muse headband maakt gebruik van focused attention meditatieoefeningen waarvan is aangetoond dat ze veel voordelen opleveren. Na verloop van tijd zul je verbeteringen zien in het dagelijkse leven. Je zult minder stress ervaren en je beter kunnen concentreren dan voorheen. Daarnaast zul je beter om kunnen gaan met negatieve emoties en gedachtes.
muse-pakket

Het Muse pakket

En zo ging het:

  1. Maak verbinding met je mobiele apparaat
  2. Volg de tutorial
  3. Kalibreer
    Deze drie stappen zijn simpel. Je wordt er vanzelf doorheen geleid. In het Engels, door een mevrouw met een prettige stem. Volgens de verwijzingen maak ik de hoofdband even nat (door een vinger in een glas water te dopen) om beter contact te krijgen.
  4. muse-review

    Zo is mediteren wel makkelijk!

    Mediteer
    Ik begin makkelijk. Mijn doel: in 1 week 10 minuten mediteren, met korte meditaties van 3 minuten. Bij aanvang van de meditatie probeer ik zo neurotisch mogelijk te denken. Eens kijken wat er gebeurt!
    En inderdaad, daar is de feedback: de zeewind begint harder te waaien. Vervolgens verplaats ik mijn focus op mijn ademhaling en ja hoor, de wind gaat liggen.
    In de meest kalme staat krijg ik vogelgeluiden te horen. Blijkbaar ben ik gevoelig voor beloning want ik probeer zo veel mogelijk vogelgeluiden te ‘verdienen’. Ik kan kiezen tussen verschillende muziekjes en oefeningen. Ik merk al snel dat drie minuten per meditatie wel erg weinig is. Zit je net lekker, is het alweer afgelopen!

  5. Bekijk je resultaten
    Meteen na de sessie krijg ik op mijn telefoon een grafiek. Daar staat bijvoorbeeld in hoeveel vogels ik hoorde (oftewel, hoe kalm mijn brein is geweest) en wat ik de volgende keer kan doen om mijn meditatie-skills te verbeteren. Wanneer het – volgens schema – tijd is om te mediteren ontvang ik een berichtje: “It’s time to Muse!”
  6. Volg je vooruitgang en bereik je doelen
    Mijn meditatie-resultaten staan in een overzichtelijke app. Ik probeer zo goed mogelijk te mediteren, en echt verder te komen. Zo probeer ik een keer andere muziek of een nieuwe meditatievorm. Natuurlijk wil ik zoveel mogelijk ‘vogels’ verdienen. Het is haast een spelletje!
  7. Word na verloop van tijd beter
    Zelf voel ik in het dagelijks leven geen stress en ik kan me prima concentreren. Maar ik denk wel dat deze tool je echt tot rust kan brengen.

Uitslag: It’s time to Muse!

Wat ik er van vind? Muse is praktisch in gebruik, innovatief en het werkt! CoolhuntMom-proof dus.
Geen smoesjes meer; ‘ik heb het te druk’, ‘ik kan niet mediteren’ of ‘ik heb geen tijd’. Geloof me, die 3 minuten per twee dagen gaat je echt wel lukken.

Waar te koop?

Muse is verkrijgbaar bij Brainfitness en kost 299 euro.
De AYO lichttherapie wearable waar ik over schreef, is ook van dit bedrijf.

Dus. Wat denk je er van? Zou je met zo’n meditatie-tool wél gaan mediteren?

See you here, 
CoolhuntMom 

BewarenBewaren

Dit zou je ook leuk kunnen vinden
Ik ga op reis en ik neem mee: een powerbank. Maar welke?
Personal technology, Sport, fun en gadgets
Ik ga op reis en ik neem mee: een powerbank. Maar welke?
16 juli 2021
Met Wanderwatch wordt buitenspelen (weer) leuk
Sport, fun en gadgets, Techy speelgoed
Met Wanderwatch wordt buitenspelen (weer) leuk
5 juni 2018
Versla je winterdepressie met AYO slimme lichttherapie
CoolhuntMom-proof, Personal technology
Versla je winterdepressie met AYO slimme lichttherapie
2 februari 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.