Ik zie het op mijn tijdlijn best vaak voorbijkomen, het liken en delen van zielige plaatjes en oproepen voor steun aan een goed doel. Mijn Facebookvrienden hebben een goed hart. Maar hebben ze in de gaten dat sommige berichten eigenlijk likefarming zijn? Ik denk het niet…

Like en deel!

Likefarming is een manier om zoveel mogelijk vind-ik-leuks op een Facebookpagina te krijgen, want zo’n pagina is geld waard.

Vaak zijn het scams. Iemand maakt bijvoorbeeld een ‘iPhone’ Facebookpagina, die door veel mensen wordt leukgevonden. Door de layout en foto’s lijkt het of de pagina echt van Apple afkomstig is. Vervolgens komen de win-acties: ‘Deel dit bericht met je vrienden en ontvang een gratis iPhone’.

De mens houdt nu eenmaal van gratis dingen winnen, en binnen no-time is zo’n bericht over duizenden verspreid. De ‘prijzen’ bestaan natuurlijk helemaal niet, maar de Facebookpagina is succesvol en kan door de likefarmer worden doorverkocht.

Hoe herken je likefarming?

Als er in een Facebookbericht wordt beweerd dat een bedrijf honderden gratis smartphones, dure auto’s, Playstations of geheel verzorgde reizen weggeeft, is het waarschijnlijk een hoax. Dit weten de meeste mensen wel.

Maar naast gratis dure spullen, worden er ook vaak foto’s gebruikt die inspelen op je emotie. Je ziet een kindje in een ziekenhuisbed met een oproep:

Like dit bericht en ondersteun deze familie in de strijd tegen kanker. Jouw like is 1 dollar waard. Help je mee?

Natuurlijk! Een like is een kleine moeite, toch? Niet doen! Deze foto’s zijn van internet geplukt. Stel je voor dat het jouw zieke – of inmiddels overleden – kind is, waar op deze manier geld aan wordt verdiend.

Of wat dacht je van deze:

  • Like als je vindt dat ze prachtig is!likefarming
  • Heb je een hart, dan scroll je niet verder…
  • Type ‘amen’ als je kanker haat!
  • Niemand wenst dit jongetje een fijne verjaardag… Jij?
  • Facebook probeerde deze foto te verwijderen…
  • 7 jaren ongeluk als je dit niet deelt.
  • Men schaamt zich voor haar handicap…
  • Niemand kan dit raadsel oplossen…
  • Deel, en zie wat er gebeurt! (Lees ook mijn blog over Clickbait).

Wist je dat likefarmers schaamteloos geld verdienden aan de bekende foto met het dode Syrische jongetje op het strand? De ‘actie’ was 1 share = 1 prayer. Natuurlijk deden hier miljoenen mensen over de hele wereld aan mee.

Hoe trap je niet in likefarming?

Is de afzender meteen al niet helemaal duidelijk, dan is de ‘actie’ waarschijnlijk fake. Wil je het zeker weten, scroll naar de onderkant van de tijdlijn van de Facebookpagina waar het bericht vandaan komt en check hoe lang deze al bestaat (meestal maar een paar dagen).

Zie je meer likefarming berichten staan, dan weet je genoeg. Wat je ook kunt doen, is op Facebook de ‘Hoax-wijzer‘ volgen.

Watch out for the sucker list!

Geef bij een actie niet zomaar je contactgegevens door, voor je het weet sta je ook nog eens op een sucker list (een lijst met gegevens van goedgelovige mensen die overal intrappen). Maar daarover later meer!

See you here,
CoolhuntMom

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren