Internet trollen zijn mensen die doelbewust vervelend reageren op fora, websites of blogs met als doel je te treiteren en je boos, geïrriteerd of verdrietig te maken. Naarmate we meer online zijn, krijgen wij (en onze kinderen) er steeds vaker mee te maken. Wie zijn deze engerds, en wat beweegt ze?

Wie ben jij nou, dom wicht!

Zelf had ik ooit te maken met een trol op een Facebook-pagina voor coaches. Maar dat wist ik toen nog niet.

Deze meneer haalde mij – en alles wat ik schreef – naar beneden. Wie ik wel dacht te zijn. Een stom huisvrouwtje, zonder verstand. Ik had geen enkel recht van spreken.

Lezeressen in de groep namen het verontwaardigd voor me op, waar hij ook weer fijn op kon reageren. Wat moet die man een heerlijke tijd hebben gehad! Gelukkig weet ik nu beter.

Hoe herken je een trol?

Een trol is iemand:

  • Die op een website tegen kanker doodleuk schrijft dat het je eigen schuld is dat je kanker hebt.
  • Er genoegen uit haalt om (beroemde) mensen af te kraken op hun eigen fansite of blog.
  • Op een forum of (politieke) website een compleet andere mening geeft om een reactie uit te lokken.
  • Het leuk vindt om schokkend materiaal of opruiende opmerkingen te delen.

via GIPHY

Sociopaat of chagrijnig?

Men dacht dat internet trollen verschillen van ‘normale’ mensen. Het zouden sadistische sociopaten zijn – vaak witte mannen – die er genoegen uit halen om anoniem mensen pijn te doen.

Maar nieuw onderzoek van Stanford University laat zien dat ook gewone, aardige mensen onder bepaalde omstandigheden kunnen ‘trollen’.

In een test werden proefpersonen doelbewust geïrriteerd door een moeilijke opdracht te maken en negatieve opmerkingen op het internet te lezen.

Deze personen waren bijna twee keer zoveel geneigd om rotopmerkingen te schrijven, te vloeken of iemand persoonlijk aan te vallen, dan personen die een makkelijke opdracht maakten en neutrale berichten lazen.

Wat ook van invloed blijkt te zijn is de tijd van de dag en de week. ‘s Avonds laat en in het begin van de week zijn lezers meer geneigd om chagrijnig te reageren. Dit bleek tenminste uit een analyse van 16 miljoen commentaren op CNN.

Let’s troll!

Internet trollen kunnen via nep-accounts of chatbots doelbewust worden ingezet om de publieke opinie te verstoren, rond verkiezingen bijvoorbeeld.

Zo blijken er in Rusland en China ‘trollfarms’ te bestaan; callcenters vol trollen die je kunt inhuren om een politiek debat te beïnvloeden. Natuurlijk…

Wat doe je tegen internet trollen?

Denk je dat je met een trol te maken hebt? Dan zou je vriendelijk kunnen polsen of het toevallig iemand is met een slecht humeur. Hopelijk bindt hij of zij dan in. Maar als deze persoon onrust blijft stoken is het waarschijnlijk een trol, die je het best kunt negeren. Want een reactie is wat ze willen, zodat ze nóg meer kunnen trollen.

Ik weet nog goed dat mijn hart tekeer ging toen die trol mij aanviel. Ik was gechoqueerd en vond het onbegrijpelijk dat iemand me zó veel kwaad wilde doen. Heb jij wel eens te maken gehad met een trol? Ik hoop oprecht van niet!

See you here,
CoolhuntMom

 

P.s.:
Misschien ook interessant voor jou: mijn blog over kinderen die surfen op The Deep Web.