Wist je dat we alweer in de vierde industriële revolutie zijn aangekomen of was je nog bij de derde? (je weet wel, de komst van de computer). Onze kinderen leven en werken straks in een compleet andere wereld dan wij nu. Om ouders en kinderen kennis te laten maken met deze nieuwe wereld worden er steeds vaker techfestivals georganiseerd. Uit eigen ervaring weet ik dat je helemaal geen computernerd hoeft te zijn om zo’n techfest leuk te vinden.

Voor in de agenda:

De tofste techfestivals van dit najaar

1: Weekend van de Wetenschap – 1 en 2 oktober – heel Nederland

Weekend-van-de-wetenschap-estecTijdens het Weekend van de Wetenschap op 1 en 2 oktober, kun je door heel Nederland live wetenschap en technologie beleven. Alleen dát weekend mag je backstage bij bedrijven, instituten, universiteiten, (onderzoek)instellingen en (top)musea. Door het hele land zijn er lezingen, workshops, cursussen en rondleidingen voor het hele gezin.

Bijzondere highlights:

 • Het Mauritshuis – Den Haag
  Het Mauritshuis stelt het restauratieatelier open voor bezoekers. Met excursies en rondleidingen voor jongeren en volwassenen.
 • NEMO Science Museum – Amsterdam
  NEMO Science Museum is gratis geopend om iedereen de kans te bieden kennis te maken met het wetenschapsmuseum. Het hele weekend staat in het teken van ‘maken en uitvinden’. Dat betekent dat jong en oud zelf aan de slag gaat om van alles te bedenken en te ontwikkelen.
 • Van Gogh Museum – Amsterdam
  Kijk mee over de schouder van de restaurator. Breng een uniek bezoek aan het restauratieatelier van het Van Gogh Museum en ontdek de geheimen die onder de verf van Van Goghs meesterwerken schuilgaan.
 • Universitair Medisch Centrum Groningen / ERIBA – Groningen
  Onderzoekers van ERIBA (het instituut van het UMCG en de Rijksuniversiteit) geven op zaterdag 1 oktober de kans om backstage te gaan in de wereld van (healthy) Ageing met activiteiten, demonstraties en lezingen. Hoe zie jij eruit als je 72 bent? Hoe voelt het om niet zo goed te kunnen lopen, zien of horen?
 • Vrije Universiteit Amsterdam (VU) – Amsterdam
  Het VU organiseert dit jaar meerdere activiteiten voor jonge en oud. Hieronder een aantal voorbeelden:
  – Hoe ontstaan bosbranden? In deze workshop mag je testbrandjes maken om te onderzoeken welke soorten blad goed branden.
  – Je eigen zeep en haargel maken? Kom naar het kinderlab en experimenteer zelf!
  – Kun je aan poep veel ruiken of iemand ziek is of niet? Kun jij ruiken en zien van wat voor dier onze poepmonsters zijn?

Alle activiteiten – ook die bij jou in de buurt – vind je op de website van het Weekend van de Wetenschap.

2: Bright Day – 5 en 6 november – Utrecht

Ervaar virtual reality in volle teugen. Doe mee aan drone racen. Duik in smart techology. Maak een 3D-selfie. Bewonder het nieuwste Dutch design. En sta versteld over de vele toepassingen van robots. Je maakt het allemaal mee op het techfestival Bright Day.

Test de toekomst

De – alweer zesde – editie van Bright Day heeft dit jaar het thema ‘Test de Toekomst’.

Bright Day presenteert nieuwe state-of-the-art technologie, zoals de nieuwe Virtual Reality gear van Samsung, de Hololens Mixed Reality headset en de Hyperloop capsule van de TU Delft.

Daarnaast is er een drone-show en een drone-race met de beste piloten van Nederland. Uiteraard zijn ook classics als het robotvoetbal en diverse VR attracties van de partij.

Ontdek je tech talent

Bright Day presenteert het beste van de Dutch Design Week en in de Bright Kids-area kunnen jongere bezoekers op een toffe manier kennismaken met tech en hun talenten ontdekken.

Spreekstalmeester Maxim Hartman leidt het podiumprogramma, met onder anderen keynote-spreker André Kuipers en gamedesigner Adriaan de Jongh – opgenomen in de ‘30 under 30′-lijst van Forbes – die zijn nieuwe spel Hidden Folks zal presenteren.

Verder op het podium: Tim Geurtjens van MX3D over de 3D-geprinte brug van designer Joris Laarman en Tim Houter van TU Delft, over het Hyperloop project. Last but not least pakt David Lemereis het podium voor de Bright Uitpakparty XXL gadgetshow.

Meer informatie vind je op de website van Bright Day.

3: JuniorMakers Festival – 19 november – Den Haag

juniormakers-festivalMet het motto ‘make it yourself’ mag je zelf ontdekken wat de huidige technologische ontwikkelingen voor jou betekenen – nu én in de toekomst – door samen te maken, zelf te doen én zelf te zien. (Groot)ouders en kinderen zijn welkom om dit techfestival samen te beleven.

Play & Learn – Make it yourself

Organisaties, bedrijven en professionals die zich dagelijks bezighouden met de technologie van apps, games, 3D-printen, techniek en robotica, begeleiden de kinderen deze dag in hun ontdekkingstocht.

In workshops en demonstraties laten professionals zien hoe je deze technologieën precies inzet. Je leert bijvoorbeeld omgaan met de nieuwste robotics en drones en ziet hoe je met een 3D printer de ideeën in je hoofd ook echt in handen krijgt. Of je zet een VR bril op en ervaar ‘virtuality in the reality’.

Meer informatie vind je op de website van JuniorMakers Festival.

Techfestival vrijkaarten

Aan welke woorden denk jij bij Technologie en Wetenschap? Laat het in maximaal vier woorden weten*!

Onder de leukste, beste of grappigste reacties verloot ik vrijkaarten voor Bright Day op 5 en 6 november in Utrecht en het JuniorMakers festival op 19 november in Den Haag (waarde: circa €30-€40 per gezin).

See you here,
CoolhuntMom

* tot donderdag 6 oktober onder dit blog, via FacebookTwitter en Instagram of per mail.