Get into the Future is het tech-event voor ondernemers van De Financiële Telegraaf en SingularityU. De editie van afgelopen week stond in het teken van duurzaamheid. Acht innovators gaven op het event hun visie op de toekomst. Ik noteerde de tips aan het Nederlandse bedrijfsleven: zó blijf je future-proof.

Ondernemers, de kansen liggen voor het oprapen

Over de dag gezien lijkt de rode draad VERSCHUIVING te zijn: van consument naar pro-sument, van schaarste naar overvloed, van ziekte naar preventie, van centralisatie naar decentralisatie en van menselijke logica naar kunstmatige intelligentie.

Een succesvolle toekomst is niet alleen weggelegd voor grote miljoenenbedrijven met dure CEO’s, juist voor kleine ondernemers zijn er volop kansen! De grote vraag is: Hoe haak je slim op deze verschuivingen aan?

De beste tips aan ondernemers van 8 succesvolle innovators:

– Blockchain wordt net zo invloedrijk als het internet

Rutger van Zuidam (oprichter van Dutchchain.com) legt uit hoe je informatie op internet veilig en uitwisselbaar maakt door middel van Blockchain-technologie.

Voor Blockchain is een basis van vertrouwen nodig, begint Van Zuidam zijn presentatie. Hij gebruikt de metafoor van ons als weggebruikers.  Hoewel we elkaar niet persoonlijk kennen, werken we samen om op een veilige manier van A naar B te komen. Dat lukt, omdat we daar met z’n allen afspraken over hebben gemaakt. Zo werkt ook Blockchain.

De volgende generatie van het internet staat volop in de steigers. As we speak wordt er een laag aan het internet toegevoegd, waarin we elkaar kunnen vertrouwen. Voor Nederland als één van de koplopers, biedt dit kansen in een wereldwijd opkomende markt.

ondernemers

Rutger van Zuidam

Wat verandert er met Blockchain?

In de toekomst wordt je geld niet beheerd door een een bank, maar door jou zelf. In je digital wallet met digitale valuta, beschermd door jouw eigen persoonlijke sleutel. Lees ook: Bitcoin? Meid, daar weet ik alles van!

Dit geldt overigens ook voor vertrouwelijke data als medische dossiers en belastinggegevens. Met behulp van ‘smart contracts‘ wordt er bepaald wie, welke toegang krijgt.

Het invoeren en updaten van gegevens zal niet langer nodig zijn. Aankopen, uitgaven en veranderingen in persoonlijke gegevens gaan online en in real time. Facturatie verloopt volledig automatisch en belastingaangifte doen we niet meer.

Minder bureaucratie dus, en meer tijd voor leukere dingen dan data inkloppen. Lees ook: De robots komen er aan, daar gaat mijn baan?

Volgens Van Zuidam kun je deze periode zien als het punt in de jaren ’90, vlak voor de komst van het internet. Ook Blockchain is straks niet meer uit ons leven weg te denken. Het wordt even toegankelijk als email.

Tips:

  • Stel jezelf als ondernemer de vraag: Hoe ben ik een tussenpersoon? Hoe kan ik een ‘smart contract‘ vormen? Waar ligt mijn data? Welke processen missen op dit moment vertrouwen?
  • Experimenteer met partnerships.
  • Werk samen met start-ups.
  • Investeer in blockchain-technologie.
  • Ga aan de slag! De kansen liggen voor het oprapen.

– Kunstmatige intelligentie: onbeperkte toegang tot alle kennis van de wereld

Jim Stolze (oprichter Aigency en tot 2016 ambassadeur TED.com wereldwijd) schetst de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie.

ondernemer

Jim Stolze

Artificial Intelligence klinkt als science fiction maar wordt al volop gebruikt, denk maar aan Siri. Alleen: het staat nog in de kinderschoenen.

Stolze is er van overtuigd dat wij revoluties gaan meemaken. Zie het als een golf waarop we meesurfen, zegt hij.

Ontmoet Ross, je nieuwe collega

Er komen computers die emoties herkennen en algoritmes die ons betere beslissingen laten nemen. Daar kunnen we gebruik van maken. Het zijn onze nieuwe collega’s!

Kijk maar naar Ross; een collega-robot bomvol juridische kennis. Dat scheelt een hoop lees- en opzoekwerk…

Tips:

  • Door de komst van kunstmatige intelligentie heeft technogie een democratiserende werking: de kosten vallen al snel naar nul. Stel jezelf de vraag: hoe speel ik daar als bedrijf op in? Waar verdien ik straks nog aan?
  • Leer op een andere manier denken en kijken. Een mens denkt lineair, in plaats van exponentieel. Dat is in deze tijd niet handig.
  • Maak nu al gebruik van kunstmatige intelligentie! Speel er mee. Zet Amazon’s Alexa in de keuken en gebruik TensorFlow of Salesforce Einstein voor op kantoor.

– Neuroscience geeft je dé kans om je product op de juiste manier aan te bieden

Roeland Dietvorst (Erasmus Universiteit Rotterdam) vertelt hoe we met geavanceerde technieken, gedachten uit het brein kunnen lezen.

We leven in de illusie dat we rationeel handelen en ons gedrag onder controle hebben. Maar niets is minder waar. Dietvorst laat ons in enkele pakkende voorbeelden zien dat we inderdaad geen enkele grip hebben op onze onbewuste processen.

Camera’s op de winkelvloer

Een voorbeeld: Ligt er in een advertentie voor tomatensoep geen lepel in een kom, dan kopen we het niet. Ligt de lepel links, dan zijn we het minder geneigd te kopen. Een lepel rechts zorgt voor de grootste verkoop.

Alleen al de stand van een lepel in beïnvloedt onze bereidheid om een product te kopen. En dat is nog maar het begin…

ondernemers

‘AI’ weet of je de soep gaat kopen, nog voor je het zelf weet.

Tip:

  • Het is slim om neuroscience toe te passen, voor je een product lanceert. Met kunstmatige intelligentie, deep learning en mind reading voorspel je het koopgedrag van een consument. Op deze manier breng je je pakketje informatie op de juiste manier aan in het brein van je klanten.

Koopgrage zombies

Dit gaat best ver. Vanuit de zaal komt dan ook de vraag of we op deze manier geen zombies creëeren, die tegen hun wil keuzes maken. Waar ligt de ethische grens?

We worden in de marketing al jarenlang onbewust beïnvloed, zegt Dietvorst. Ik maak me geen zorgen.

Wél is het zaak om mensen te blijven informeren over de keuzes die ze maken, en wat er wordt gedaan om ons onbewust te beïnvloeden.

– Nanotechnologie: Van schroothoop tot medicijn

Aaike van Vught (Technische Universiteit Delft) laat aan de hand van een theelepeltje zien hoe we eigenschappen van metalen door nanotechnologie kunnen veranderen.

De potentie van dit theelepeltje is groter dan je denkt, zegt Van Vught. Hij laat zien dat je met nanotechnologie materiaal zó klein kunt maken, dat het uiteenvalt in enkele atomen. Door deze atomen aan andere atomen te binden ontstaat een nieuw materiaal, met nieuwe eigenschappen.

Ook is het mogelijk om materiaal te herprogrammeren. Je kunt ijzerdeeltjes bijvoorbeeld zó programmeren, dat ze gaan spinnen. Als je deze ijzerdeeltjes in een tumor brengt maakt de warmte die vrijkomt bij het spinnen, de tumor kapot.

Tips:

  • In plaats van grondstoffen tot afval te verwerken, kun je ze beter gebruiken voor producten van de toekomst. Denk maar eens aan alle sensoren, microchips en batterijen die er straks nodig zullen zijn. Lees ook: 4D-printing voorkomt stinksokken.
  • Google jouw industrie en zoek uit wat er al gebeurt op het gebied van nanodeeltjes.

– Energie wordt gratis en toegankelijk, overal ter wereld

Arash Azami (oprichter van ’s werelds eerste ‘energie-onafhankelijke bedrijf’) legt uit hoe de wereld zou draaien op 100% hernieuwbare energiebronnen.

Het energieverbruik groeit, zegt Arash. En dat is niet erg. Waar halen we het vandaan, dát is het probleem.

We gebruiken 1 miljoen keer meer energie dan de aarde kan produceren. We zullen dus iets anders moeten bedenken. Nieuwe modellen bouwen, om de oude overbodig te maken.

Overvloed is te creëren

Zo vroeg hij zich af: kun je zonnecellen kweken uit zonnecellen? Dat kan. Als je steeds vijfentwintig procent van je energie terugstuurt aan een leverancier, en je in ruil daarvoor een nieuw zonnepaneel ontvangt, heb je na een tijd niet één paneel, maar een heel veld vol. Zo creëer je overvloed.

De revolutie van energie gaat over de verschuiving van een centraal, naar een decentraal energiesysteem. In de toekomst zullen we nog wel voor energie blijven betalen, maar dan net als bij internet: je betaalt voor de aansluiting, niet voor de informatie die er op staat.

Arash streeft naar energie als grondrecht voor ieder mens. Ik wil een wereld die draait op honderd procent hernieuwbare energiebronnen, zegt hij.

Tips:

  • Dit is het tijdperk van de zon, doe er iets mee!
  • Denk vanuit de gewenste toekomst.
  • De nieuwe cultuur is gebaseerd op collaboratie.
  • Dream, develop, do!
  • Leer dingen en faal, faal, faal en faal, de hele tijd!

– Zeewater wordt drinkwater voor iedereen

Sid Vollebregt (managing director Elemental Water Makers) is een clean-tech specialist. Hij streeft er naar om de toegang tot zoet water overal mogelijk te maken.

Tweederde van de wereld heeft te maken met waterschaarste. De bevolkingsgroei van 1 naar 7 miljard zet druk op natuurlijke waterreserves en door de klimaatverandering loopt zoet water de de zee in. Gebrek aan water zorgt voor spanningen, migratie en conflict.

ondernemer

Sid Vollebregt

Als Nederlander is het je moeilijk voor te stellen dat dit één van de grootste uitdagingen voor de mensheid is.

We zijn verwend, zegt Vollebregt. We nemen water voor lief. Maar we beseffen ons niet dat veel van het drinkwater op gaat aan voedsel en dat ook ons grondwater aan het verzilten is.

Water, wind en zon

Het goede nieuws is dat de wereld voor 70 procent uit water bestaat. Met zijn bedrijf probeert Vollebregt de schaarste aan zoet water dan ook op te lossen door zeewater te het ontzilten. Dit is op zich niet nieuw. Wat wél nieuw is, is het gebruik van alleen zeewater, de wind en de zon.

De wens van Vollebregt is drinkwater in overvloed. Hij verwacht dat het echt mogelijk is om met de kracht van de zon, de woestijnen groener te maken. Beeld je eens in wat dat voor de aarde en de mensheid zou betekenen!

Tips:

  • Gewoon doen en doorgaan. Het is echt niet altijd makkelijk. We zijn zelf ook al tien jaar bezig.
  • Wil je echt iets aan de waterschaarste doen? Eet geen biefstuk. Want één biefstuk staat gelijk aan vier uur douchen. Lees ook: wie wil er een lekker broodje kweekvlees?

– Met biotechnologie is iedereen 30 jaar en kerngezond

Kris Verburgh (Universiteit van Antwerpen) geeft antwoord op de vraag: “Kunnen mensen door ontwikkelingen in de geneeskunde en biotechnologie in de toekomst honderden jaren oud worden?”

Ook Verburgh voorspelt een revolutie. We staan nog maar aan het begin, zegt hij. De grootste verschuiving is de ontwikkeling van de huidige geneeskunde naar preventieve geneeskunde.

Het doelt wordt: voorkomen dat je ziek wordt, in plaats van er op wachten en dán pas ingrijpen.

Veroudering als ziekte

De grootste boosdoener van ziek worden is veroudering. Dus waarom pakken we de veroudering zelf niet aan? En als we dan toch bezig zijn; waarom draaien we veroudering niet terug? Er is al een geslaagd experiment met muizen die na de behandeling zijn verjongd. Lees ook: oud zijn is cool! Of blijf je liever 30?

I just hope to live long enough not to die – Bill Maris, President of Google Ventures

Een kleine greep uit de toekomst van geneeskunde:

  • Sensoren – verbonden aan The Internet of Things – op en in het lichaam, monitoren onze gezondheid.
  • Anti-tumor medicatie in de vorm van microrobots, bestaande uit genetisch gemodificeerde bacteriën.
  • Met stamceltherapie groeien we nieuwe organen (daar zijn niet langer embryo’s voor nodig).
  • Het 3D-printen van persoonlijke medicatie en organen.

Het publiek vraagt: Zullen we onze lichamen gaan upgraden, zoals onze telefoons? Is de mens niet gewoon een soort tussenvorm van de robot? Maar nee, Verburgh denkt dat we eerder een symbiose van mens en robot zullen krijgen.

Tip:

  • Sluit je aan bij biohackers-communities als Bio Curious of London Biohackspace voor wat fijne DYO Biotech. Speel eventjes voor God en modificeer een paar genen!

Waar liggen de kansen voor ondernemers?

Hajo van Beijma (oprichter en directeur van TTC Mobile) legt uit hoe nieuwe technologieën door Nederlandse ondernemers ingezet kunnen worden om grote uitdagingen op commercieel gebied aan te pakken.

Van Beijma begint met een waarschuwing:

In Nederland willen we allemaal innovatief zijn. Maar met het koppelen van een paar solarpanelen aan iets – en dan gaan proosten op je innovatieve bedrijf – kom je er echt niet. Nederlandse ondernemers kunnen frontrunners zijn, maar wél op een onderbouwde manier.

Ga op onderzoek uit

Ondernemers moeten beseffen dat er een omslag gaande is. Dat mens en robot gaan samenwerken, en er een mix komt tussen de westerse en – sterk opkomende – niet-westerse wereld. Vergis je niet, in het buitenland is innovatie écht nodig. In Nederland lijken we de urgentie te zijn kwijtgeraakt.

Tips:

  • De groei en de business zit in de niet-westerse landen. Daar zijn veel meer kansen, mogelijkheden, en veel meer mensen. Zet dus vol in in opkomende markten.
  • Leg je focus altijd op de eindgebruiker, daar liggen de mogelijkheden.
  • Ga het veld in, onderzoek wat er nodig is. Innovatie bedacht vanaf de tekentafel, werkt niet.
  • Gebruik technologie niet alleen om de gebruiker te te bereiken, maar ook als manier om op te schalen.
  • Zie deze vierde industriële revolutie als de grootste mogelijkheid van je leven!

Dit waren de tips van de toekomst-experts. Zie jij al kansen om bij deze ontwikkelingen aan te haken?

See you here,
CoolhuntMom

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren